Languages

David Frej

Hvaljen od strane štampe kao “pesnik” i “možda najnadahnutiji, svakako najoriginalniji interpretator Baha svoje generacije”, David Frej nastavlja da oduševljava publiku širom sveta kao resitalista, solista i kamerni muzičar. Sarađivao je s vodećim orkestrima i dirigentima kao što su Marin Alsop, Semjon Bičkov, Kristof Ešenbah, Ašer Fiš, Daniјele Gati, Pavo Jarvi, Kurt Mazur, Rikardo Muti, Esa-Peka Salonen, Janik Nezet-Segin i Jap van Cveden. Od najistaknutih nastupa u Evropi ističu se koncerti sa Kraljevskom koncertnom dvoranom u Amsterdamu, Bavarskim radio orkestrom, Budimpeštanskim festivalskim orkestrom, Orkestrom Filharmonija iz Londona, Akademijom St.Martin-in-the-Fields, Londonskom filharmonijom, Nemačkom kamernom filharmonijom iz Bremena, Nemačkim simfonijskim orkestrom, Salcburškim Mocarteumom, Orkestrom milanske Skale, Orkestrom Pariza, Nacionalnim orkestrom Francuske i Orkestrom Nacionalne opere iz Pariza. David Frej je imao svoj američki debi 2009. godine sa Orkestrom iz Klivlenda, nakon čega je nastupao sa simfonijskim orkestrima Bostona, San Franciska, Čikaga, Njujorškom filharmonijom i Filharmonijom iz Los Anđelesa. Zatim su sledili resitali u Karnegi Holu, kao i na festivalu Mostly Mozart u Njujorku i Simfonijskom centru u Čikagu.

 

David Frej nastupao je na turneji po Kini u pratnji Filharmonije iz Drezdena pod upravom Mihaela Zanderlinga, sa Filharmonijom iz Hongkonga, orkestrom Filharmonija, Simfonijskim orkestrom iz Baltimora, a zatim i na evropskoj turneji sa Orkestrom iz Pariza, Kamernim orkestrom Bavarskog radija, Nacionalnom simfonijom RAI i ponovnim nastupom sa orkestrom iz Klivlenda. Njegova turneja resitala odvela ga je u Teatar Šanzelize, bečki Koncerthaus, filharmonije iz Luksemburga, Štutgarta i Liona… Tokom prošle sezone, David Frej je ponovo nastupao sa orkestrom Filharmonija iz Londona, pod upravom Esa-Peke Salonena na BBC Proms-u i održao resitale u Njujorku i Simfonijskom centru u Čikagu. Debitovao je sa kamernim orkestrom iz Sent Pola, pojavio se sa Nacionalnim orkestrom Francuske pod upravom Rikarda Mutija i ponovo sa Simfonijskim orkestrom iz Dalasa pod upravom Japa van Cvedena.

 

Nakon izdavanja CD-a sa izabranim delima za klavir Frederika Šopena 2017. godine, David Frej je imao prve javne nastupe sa muzikom ovog kompozitora. Prethodni CD, Fantazija, sa poznim delima Franca Šuberta, dobio je nagradu Izbor urednika časopisa Gramofon i opisan je kao “jedan od najprijatnijih slušnih iskustava današnjice” i kao “izuzetno misaon i dirljiv”. David Frej snima isključivo za produkcijsku kuću Erato/Warner Classics i njegov prvi album sa delima Baha i Buleza London Times i Le Soir pohvalili su kao “najbolji snimak godine”. Drugo izdanje Davida Freja, snimak Bahovih koncerata na tastaturama sa Nemačkom kamernom filharmonijom iz Bremena nagrađeno je od strane Nemačke akademije za snimanje. Zatim sledi album sa Šubertovim muzičkim momentima i impromptijima. Druga od kritike priznata izdanja Davida Freja uključuju Mocartove klavirske koncerte sa orkestrom Filharmonija pod upravom Japa van Cvedena i Bahove partite br. 2 i 6 zajedno sa Tokatom u ce-molu. TV mreža ARTE +7 je 2008. godine prikazala dokumentarni film o Davidu Freju u režiji renomiranog francuskog reditelja Bruna Monsežona. Film Sing, Swing & Think je kasnije objavljen i na DVD-u.

 

David Frej ima više nagrada uključujući prestižnu nemačku nagradu Eho Klasik za instrumentalistu godine i nagradu Mladi talenat klavirskog festivala u Ruru. Godine 2008. bio je Početnik BBC-jevog časopisa Music Magazine. Na Međunarodnom muzičkom takmičenju u Montrealu 2004. godine dobio je i drugu Gran pri nagradu i nagradu za najbolju interpretaciju jednog kanadskog dela.

 

David Frej je počeo sa časovima klavira kada je imao četiri godine. Nastavio je da studira sa Žakom Ruvijeom (koji se takođe pojavljuje na njegovom najnovijem CD-u sa delima Šuberta) u Visokom nacionalnom konzervatorijumu u Parizu.