Languages

Давид Фреј

Хваљен од стране штампе као „песник“ и „можда најнадахнутији, свакако најоригиналнији интерпретатор Баха своје генерације“, Давид Фреј наставља да одушевљава публику широм света као реситалиста, солиста и камерни музичар. Сарађивао је с водећим оркестрима и диригентима као што су Марин Алсоп, Семјон Бичков, Кристоф Ешенбах, Ашер Фиш, Данијеле Гати, Паво Јарви, Курт Мазур, Рикардо Мути, Еса-Пека Салонен, Јаник Незет-Сегин и Јап ван Цведен. Од најистакнутих наступа у Европи истичу се концерти са Краљевском концертном двораном у Амстердаму, Баварским радио оркестром, Будимпештанским фестивалским оркестром, Оркестром Филхармонија из Лондона, Академијом St.Martin-in-the-Fields, Лондонском филхармонијом, Немачком камерном филхармонијом из Бремена, Немачким симфонијским оркестром, Салцбуршким Моцартеумом, Оркестром миланске Скале, Оркестром Париза, Националним оркестром Француске и Оркестром Националне опере из Париза. Давид Фреј је имао свој амерички деби 2009. године са Оркестром из Кливленда, након чега је наступао са симфонијским оркестрима Бостона, Сан Франциска, Чикага, Њујоршком филхармонијом и Филхармонијом из Лос Анђелеса. Затим су следили реситали у Карнеги Холу, као и на фестивалу Mostly Mozart у Њујорку и Симфонијском центру у Чикагу.

 

Давид Фреј наступао је на турнеји по Кини у пратњи Филхармоније из Дрездена под управом Михаела Зандерлинга, са Филхармонијом из Хонгконга, оркестром Филхармонија, Симфонијским оркестром из Балтимора, а затим и на европској турнеји са Оркестром из Париза, Камерним оркестром Баварског радија, Националном симфонијом РАИ и поновним наступом са оркестром из Кливленда. Његова турнеја реситала одвела га је у Театар Шанзелизе, бечки Концертхаус, филхармоније из Луксембурга, Штутгарта и Лиона… Током прошле сезоне, Давид Фреј је поново наступао са оркестром Филхармонија из Лондона, под управом Еса-Пеке Салонена на ББЦ Промс-у и одржао реситале у Њујорку и Симфонијском центру у Чикагу. Дебитовао је са камерним оркестром из Сент Пола, појавио се са Националним оркестром Француске под управом Рикарда Мутија и поново са Симфонијским оркестром из Даласа под управом Јапа ван Цведена.

 

Након издавања ЦД-а са изабраним делима за клавир Фредерика Шопена 2017. године, Давид Фреј је имао прве јавне наступе са музиком овог композитора. Претходни ЦД, Фантазија, са позним делима Франца Шуберта, добио је награду Избор уредника часописа Грамофон и описан је као „један од најпријатнијих слушних искустава данашњице“ и као „изузетно мисаон и дирљив“. Давид Фреј снима искључиво за продукцијску кућу Ерато/Ворнер Класикс и његов први албум са делима Баха и Булеза Лондон тајмс и Л Соар похвалили су као „најбољи снимак године“. Друго издање Давида Фреја, снимак Бахових концерата на тастатурама са Немачком камерном филхармонијом из Бремена награђено је од стране Немачке академије за снимање. Затим следи албум са Шубертовим музичким моментима и импромптијима. Друга од критике призната издања Давида Фреја укључују Моцартове клавирске концерте са оркестром Филхармонија под управом Јапа ван Цведена и Бахове партите бр. 2 и 6 заједно са Токатом у це-молу. ТВ мрежа АРТЕ +7 је 2008. године приказала документарни филм о Давиду Фреју у режији реномираног француског редитеља Бруна Монсежона. Филм Sing, Swing & Think је касније објављен и на ДВД-у.

 

Давид Фреј има више награда укључујуćи престижну немачку награду Ехо Класик за инструменталисту године и награду Млади таленат клавирског фестивала у Руру. Године 2008. био је Почетник ББЦ-јевог часописа Music Magazine. На Монтреалском међународном музичком такмичењу 2004. године добио је и другу Гран при награду и награду за најбољу интерпретацију једног канадског дела.

 

Давид Фреј је почео са часовима клавира када је имао четири године. Наставио је да студира са Жаком Рувијеом (који се такође појављује на његовом најновијем ЦД-у са делима Шуберта) у Високом националном конзерваторијуму у Паризу.