Languages

Danijel Miler-Šot

Danijel Miler-Šot ne izvodi sa velikom strašću samo velike koncerte za violončelo iz perioda baroka do modernog doba. Otkrivanje nepoznatih dela, proširivanje repertoara sopstvenim aranžmanima, saradnja sa savremenim kompozitorima, takođe imaju stalno mesto na njegovim koncertima. Džordž Aleksander Albreht, Sir Andre Previn i Peter Ružička posvetili su mu koncerte za violončelo.

 

Postizanje veće intenzivnosti percepcije između muzike, likovnih umetnosti i književnosti Danijelu Miler-Šotu je umetnički kredo. Često piše i daje uvode o delima i kompozitorima. Na svom festivalu u Veveju, Danijel Miler-Šot je inicirao Bahov projekat vizualizacije muzike kroz ples. Razvio je veliku sklonost ka likovnim umetnostima, posebno ka francuskom slikarstvu 19. veka.

 

Istaknuti događaji u Danijelovoj sezoni 2023/24 su nastup na letnjem koncertu Severne Rajne-Vestfalije pred kraj leta, u TV prenosu uživo, zatim koncerti sa Orkestrom italijanske Švajcarske i Krištofom Urbanskim, Roterdamskom filharmonijom i Andresom Orosko-Estradom, Bonskim Betoven orkestrom i Dirkom Kaftanom, Filharmonijom iz Katara i Elijasom Grandijem, kao i Seulskim filharmonijskim orkestrom i Japom van Cvedenom tokom jedne od njegovih azijskih turneja, gde će Danijel Miler-Šot ponovo nastupiti sa Tajvanskim flharmonijskim orkestrom i Junom Merklom. I druge azijske turneje su na Danijelovom rasporedu: resital i turneja kamerne muzike u Koreji i Tajvanu. U rano leto sledeće godine, Danijel Miler-Šot će otpočeti turneju po Evropi sa Julijom Fišer i Julijanom Avdejevom, kao trio sastav. U maju 2024. godine, održava se treće izdanje njegovog švajcarskog festivala Vevej prolećni klasikpodučavanje budućnosti klasične muzike.

 

Danijel Miler-Šot je redovan gost na međunarodnim muzičkim festivalima. Na njegovim koncertima kamerne muzike, Danijel Miler-Šot sarađuje, između ostalog, sa Kitom Armstrongom, Renoom Kapisonom, Veronikom Eberle, Julijom Fišer, Janin Jansen, Igorom Levitom, Sabinom Majer, Nilsom Munkemejerom, Ane-Sofi Muter, Frančeskom Pijemontezijem, Emanuelom Teknavorjanom, Simonom Trpčeskim i Kvartetom Modiljani i Aris.

 

Danijel Miler-Šot već dugi niz godina učestvuje u projektu Rapsodija u školi. U karijeri dugoj preko dvadeset pet godina, Danijel Miler-Šot je ostvario obiman diskografski opus koji mu je doneo međunarodna priznanja i nagrade. On uključuje, između ostalog, kompozicije Baha, Betovena, Bramsa, Mocarta, Hajdna, Šumana, Griga, Mendesona, Prokofjeva, Šuberta, Hačaturjana, Šostakoviča, Štrausa, Čajkovskog, Elgara, Voltona, Britna, Dvoržaka, Laloa, Honegera i Sen-Sansa.

 

Danijel Miler-Šot se školovao kod Valtera Notasa, Hajnriha Šifa i Stivena Iserlisa. Lično ga je podržala Ane-Sofi Muter, a osvojio je, između ostalog, nagradu Aida Stuki kao i godinu dana privatnih časova kod Mstislava Rostropoviča. Sa petnaest godina, Danijel Miler-Šot osvojio je prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju Čajkovski za mlade muzičare 1992. godine u Moskvi.

 

Danijel Miler-Šot svira na Eks Šapiro Mateo Gofriler violončelu, instrumentu napravljenom 1727. godine u Veneciji.