Languages

Danijel Miler-Šot

Danijel Miler-Šot je jedan od najbolјih svetskih violončelista svoje generacije, koji nastupa u najpoznatijim koncertnim dvoranama na svetu. Neizbrisiv trag je ostavio oduševlјavajući publiku tokom perioda od dve decenije „očaravajućim i romantično elegičnim tonom svog violončela“ (Sueddeutsche Zeitung), „neustrašivi muzičar sa tehnikom koja dovodi do usijanja“ (New York Times). Zahvalјujući energičnim interpretacijama i pobedničkom karakteru, njegovi koncerti su zaista nezaboravno iskustvo.

 

Danijel Miler-Šot sarađuje sa brojnim istaknutim orkestrima na međunarodnoj sceni: u SAD-u sa orkestrima iz Nјujorka, Bostona, Klivlenda, Čikaga i Filadelfije, u Evropi sa Londonskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom iz Birmingema, orkestrom Filharmonija iz Londona, Berlinskom filharmonijom, Gevandhaus orkestrom iz Lajpciga, simfonijskim orkestrima radiotelevizijskih kuća iz Berlina, Minhena, Frankfurta, Štutgarta, Lajpciga i Hamburga, sa Nacionalnim orkestrom Francuskog radija, Španskim nacionalnim orkestrom, kao i u Aziji sa Simfonijskim orkestrom Japanske radiotelevizije, Tajvanskim nacionalnim simfonijskim orkestrom i Seulskom filharmonijom. Imao je koncerte u svim delovima sveta, sa renomiranom dirigentima kao što su Šarl Ditua, Kristof Ešenbah, Ivan Fišer, Alan Gilbert, Bernard Hajtink, Jakub Hruša, Pijetari Inkinen, Neme Jervi, Dmtrij Kitajenko, Lorin Mazel, Jun Merkl, Kurt Mazur, Andris Nelsons, Đanandrea Nozeda, Sakari Oramo, Andres Orosko-Estrada, Vasilij Petrenko, Andre Previn, Mihael Zanderling, Juka-Peka Saraste i Kšištof Urbanski.

 

Pored izvođenja najpoznatijih koncerata za violončelo, Danijel Miler-Šot neguje posebno interesovanje za otkrivanje nepoznatih kompozicija i širenje repertoara za violončelo, npr. sopstvenim adaptacijama i u saradnji sa kompozitorima. Andre Preven i Peter Ružička su mu posvetili po jedan koncert za violončelo, koje je Danijel premijerno izveo pod upravom samih kompozitora. Američka premijera Prevenovog Koncerta za violončelo održana je početkom 2014. godine. Sebastijan Kurijer je za Danijela Miler-Šota komponovao sonatu za violončelo. Sonatu za violončelo i klavir Olija Mustonena su zajednički premijerno izveli, u hamburškoj dvorani Lajshale.

 

Najznačajniji angažmani u sezoni 2014/15. bili su koncerti sa Kralјevskom filharmonijom iz Liverpula pod rukovodstvom Jana Paskala Tortelјea, Nacionalnim simfonijskim orkestrom Irske radiotelevizije i dirigentom Alanom Buribajevim, zatim sa Filharmonijom Francuskog radija pod upravom Lionela Brengjea i sa Orkestrom Gulbenkijan i maestrom Polom Mekrišom. Osim toga, u planu je obnova saradnje sa Tajvanskim nacionalnim simfonijskim orkestrom pod rukovodstvom dirigenta Tomasa Dausgorda. Simfoniju končertante S. Prokofjeva Danijel Miler-Šot će izvesti i sa Holandskom filharmonijom (dir. Mark Albreht) i sa Orkestrom Gircenih iz Kelna (dir. Dmitrij Kitajenko). Kada je reč o kamernoj muzici, Miler-Šot će svirati u triju sa Baibom Skride i Gzavijeom de Mestrom. Pored toga, dogovoreni su i resitali sa Simonom Trpčeskim u nekoliko evropskih gradova.

 

Danijel Miler-Šot je veoma tražen kao partner za izvođenje Bramsovog Duplog koncerta, ali i kao partner u triju sa proslavlјenom violinistkinjom Ane-Sofi Muter. U oktobru 2013. godine, Fondacija Ane-Sofi Muter mu je dodelila Nagradu Aida Štuki. Ova nagrada mu je uručena kao priznanje za „njegov izvanredan doprinos repertoaru za violončelo“. Već 2000. godine, ova poznata violinistkinja ga je pozvala da održi svoj prvi koncert u njujorškom Karnegi Holu.

 

Početak ove godine obeležio je Danijelov zapaženi prvi nastup sa Berlinskom filharmonijom. Pod dirigentskom palicom Alana Gilberta, izveo je Koncert za violončelo Antonjina Dvoržaka. Snimak ovog koncerta može se pogledati na portalu Digitalna koncertna dvorana (Digital Concert Hall) Berlinske filharmonije.

 

Miler-Šot redovno gostuje na međunarodnim muzičkim festivalima, kao što su Proms u Londonu, Šubertijada, festivali u Šlezvig-Holštajnu, Rajngau, Švecingenu, Meklenburg-Forpomernu, Hajdelberško proleće, kao i Festival u Vankuveru i festivali u SAD-u – Tenglvud, Ravinij i Holivud Boul.

 

Danijel je veoma posvećen podsticanju entuzijazma mladih lјudi prema klasičnoj muzici. Jedan od načina na koji to radi je i kroz podršku koju pruža projektu Rapsodija u školi, u vidu dobrovolјnog angažovanja. Na majstorskim radionicama, koje drži širom Evrope, SAD-a, Azije i Australije, Danijel Miler-Šot pokazuje svoju neprekidnu posvećenost novoj generaciji muzičara.

 

Još od svog detinjstva, Danijel Miler-Šot oseća veliku privrženost prema muzici Johana Sebastijana Baha. Za svoj prvi CD album odabrao je Šest svita za solo violončelo, povodom Bahovog jubileja 2000. godine.

 

Danijel Miler-Šot je objavio značajan broj izdanja za diskografske kuće ORFEO, Deutsche Grammophon, Hyperion, Pentatone i EMI Classics. Nјegovi snimci su nagrađeni su i brojnim priznanjima, kao što su Diapason d’Or, Izbor urednika časopisa Gramophone, Izbor časopisa Strad, kao i Album meseca Muzičkog časopisa Bi-Bi-Sija. Za snimke koncerata za violončelo Elgara i Voltona sa Filharmonijom iz Osla i dirigentom Andreom Prevenom, kao i za album Šostakovičevih koncerata za violončelo snimlјen sa Simfonijskim orkestrom Bavarske radiotelevizije pod upravom Jakova Krajcberga, Danijel je dobio Kvartalnu nagradu od Nemačkih kritičara muzičkih izdanja. Londonski dnevni list Daily Telegraph mu je dodelio pet zvezdica za snimak celog Betovenovog ciklusa sa Anđelom Hjuit. Album Britnovih solo svita, koji je objavila diskografska kuća ORFEO, u Francuskoj je nagrađen priznanjem Diapason d’Or. Povodom 80. rođendana Kšištofa Pendereckog, Danijel Miler-Šot je svirao Končerto groso za tri violončela i orkestar, između ostalog sa Bostonskim simfonijskim orkestrom i Nјujorškom filharmonijom, pod rukovodstvom dirigenta Šarla Ditua. Najsvečaniji događaj turneje u čast ovog kompozitora bio je koncert u Dvorani Varšavske filharmonije. Snimak ovog koncerta je ove godine dobio svoje DVD izdanje.

 

Poslednji Danijelov CD album, pod nazivom Dvoržakove kompozicije za violončelo, sadrži snimak Dvoržakovog koncerta za violončelo sa Simfonijskim orkestrom Severnonemačke radiotelevizije i maestrom Mihaelom Zanderlingom. Snimak je u Francuskoj dobio nagradu Choc de Classica. Početkom 2015. godine Danijel će objaviti CD album sa sonatama Britna, Prokofjeva i Šostakoviča sa pijanistom Frančeskom Pjemontezijem.

 

Danijel Miler-Šot je rođen u Minhenu. Studirao je u klasi Valtera Notasa, Hajnriha Šifa i Stivena Iserlisa, a od Ane-Sofi Muter je veoma rano dobio podršku kao dobitnik stipendije njene fondacije. Zahvalјujući ovoj stipendiji, Danijel je u periodu od godinu dana imao privatne časove kod Mstislava Rostropoviča. Godine 1992, kada je imao petnaest godina, Danijel je prvi put u svojoj karijeri napravio svetsku senzaciju osvajanjem Prve nagrade na Međunarodnom takmičenju mladih muzičara Čajkovski u Moskvi.

 

Danijel Miler-Šot svira violončelo Matea Gofrilera, napravlјeno u Veneciji 1727. godine, na kome je pre njega svirao Harvi Šapiro.