Languages

Данијел Милер-Шот

Данијел Милер-Шот је један од најбољих светских виолончелиста своје генерације, који наступа у најпознатијим концертним дворанама на свету. Неизбрисив траг је оставио одушевљавајући публику током периода од две деценије „очаравајућим и романтично елегичним тоном свог виолончела“ (Sueddeutsche Zeitung), „неустрашиви музичар са техником која доводи до усијања“ (New York Times). Захваљујући енергичним интерпретацијама и победничком карактеру, његови концерти су заиста незаборавно искуство.

 

Данијел Милер-Шот сарађује са бројним истакнутим оркестрима на међународној сцени: у САД-у са оркестрима из Њујорка, Бостона, Кливленда, Чикага и Филаделфије, у Европи са Лондонском филхармонијом, Симфонијским оркестром из Бирмингема, оркестром Филхармонија из Лондона, Берлинском филхармонијом, Гевандхаус оркестром из Лајпцига, симфонијским оркестрима радиотелевизијских кућа из Берлина, Минхена, Франкфурта, Штутгарта, Лајпцига и Хамбурга, са Националним оркестром Француског радија, Шпанским националним оркестром, као и у Азији са Симфонијским оркестром Јапанске радиотелевизије, Тајванским националним симфонијским оркестром и Сеулском филхармонијом. Имао је концерте у свим деловима света, са реномираном диригентима као што су Шарл Дитуа, Кристоф Ешенбах, Иван Фишер, Алан Гилберт, Бернард Хајтинк, Јакуб Хруша, Пијетари Инкинен, Неме Јерви, Дмтриј Китајенко, Лорин Мазел, Јун Меркл, Курт Мазур, Андрис Нелсонс, Ђанандреа Нозеда, Сакари Орамо, Андрес Ороско-Естрада, Василиј Петренко, Андре Превин, Михаел Зандерлинг, Јука-Пека Сарасте и Кшиштоф Урбански.

 

Поред извођења најпознатијих концерата за виолончело, Данијел Милер-Шот негује посебно интересовање за откривање непознатих композиција и ширење репертоара за виолончело, нпр. сопственим адаптацијама и у сарадњи са композиторима. Андре Превен и Петер Ружичка су му посветили по један концерт за виолончело, које је Данијел премијерно извео под управом самих композитора. Америчка премијера Превеновог Концерта за виолончело одржана је почетком 2014. године. Себастијан Куријер је за Данијела Милер-Шота компоновао сонату за виолончело. Сонату за виолончело и клавир Олија Мустонена су заједнички премијерно извели, у хамбуршкој дворани Лајсхале.

 

Најзначајнији ангажмани у сезони 2014/15. били су концерти са Краљевском филхармонијом из Ливерпула под руководством Јана Паскала Тортељеа, Националним симфонијским оркестром Ирске радиотелевизије и диригентом Аланом Бурибајевим, затим са Филхармонијом Француског радија под управом Лионела Бренгјеа и са Оркестром Гулбенкијан и маестром Полом Мекришом. Осим тога, у плану је обнова сарадње са Тајванским националним симфонијским оркестром под руководством диригента Томаса Даусгорда. Симфонију кончертанте С. Прокофјева Данијел Милер-Шот ће извести и са Холандском филхармонијом (дир. Марк Албрехт) и са Оркестром Гирцених из Келна (дир. Дмитриј Китајенко). Када је реч о камерној музици, Милер-Шот ће свирати у трију са Баибом Скриде и Гзавијеом де Местром. Поред тога, договорени су и реситали са Симоном Трпческим у неколико европских градова.

 

Данијел Милер-Шот је веома тражен као партнер за извођење Брамсовог Дуплог концерта, али и као партнер у трију са прослављеном виолинисткињом Ане-Софи Мутер. У октобру 2013. године, Фондација Ане-Софи Мутер му је доделила Награду Аида Штуки. Ова награда му је уручена као признање за „његов изванредан допринос репертоару за виолончело“. Већ 2000. године, ова позната виолинисткиња га је позвала да одржи свој први концерт у њујоршком Карнеги Холу.

 

Почетак ове године обележио је Данијелов запажени први наступ са Берлинском филхармонијом. Под диригентском палицом Алана Гилберта, извео је Концерт за виолончело Антоњина Дворжака. Снимак овог концерта може се погледати на порталу Дигитална концертна дворана (Digital Concert Hall) Берлинске филхармоније.

 

Милер-Шот редовно гостује на међународним музичким фестивалима, као што су Промс у Лондону, Шубертијада, фестивали у Шлезвиг-Холштајну, Рајнгау, Швецингену, Мекленбург-Форпомерну, Хајделбершко пролеће, као и Фестивал у Ванкуверу и фестивали у САД-у – Тенглвуд, Равиниј и Холивуд Боул.

 

Данијел је веома посвећен подстицању ентузијазма младих људи према класичној музици. Један од начина на који то ради је и кроз подршку коју пружа пројекту Рапсодија у школи, у виду добровољног ангажовања. На мајсторским радионицама, које држи широм Европе, САД-а, Азије и Аустралије, Данијел Милер-Шот показује своју непрекидну посвећеност новој генерацији музичара.

 

Још од свог детињства, Данијел Милер-Шот осећа велику приврженост према музици Јохана Себастијана Баха. За свој први ЦД албум одабрао је Шест свита за соло виолончело, поводом Баховог јубилеја 2000. године.

 

Данијел Милер-Шот је објавио значајан број издања за дискографске куће ORFEO, Deutsche Grammophon, Hyperion, Pentatone и EMI Classics. Његови снимци су награђени су и бројним признањима, као што су Diapason d’Or, Избор уредника часописа Gramophone, Избор часописа Strad, као и Албум месеца Музичког часописа Би-Би-Сија. За снимке концерата за виолончело Елгара и Волтона са Филхармонијом из Осла и диригентом Андреом Превеном, као и за албум Шостаковичевих концерата за виолончело снимљен са Симфонијским оркестром Баварске радиотелевизије под управом Јакова Крајцберга, Данијел је добио Кварталну награду од Немачких критичара музичких издања. Лондонски дневни лист Daily Telegraph му је доделио пет звездица за снимак целог Бетовеновог циклуса са Анђелом Хјуит. Албум Бритнових соло свита, који је објавила дискографска кућа ORFEO, у Француској је награђен признањем Diapason d’Or. Поводом 80. рођендана Кшиштофа Пендерецког, Данијел Милер-Шот је свирао Кончерто гросо за три виолончела и оркестар, између осталог са Бостонским симфонијским оркестром и Њујоршком филхармонијом, под руководством диригента Шарла Дитуа. Најсвечанији догађај турнеје у част овог композитора био је концерт у Дворани Варшавске филхармоније. Снимак овог концерта је ове године добио своје ДВД издање.

 

Последњи Данијелов ЦД албум, под називом Дворжакове композиције за виолончело, садржи снимак Дворжаковог концерта за виолончело са Симфонијским оркестром Севернонемачке радиотелевизије и маестром Михаелом Зандерлингом. Снимак је у Француској добио награду Choc de Classica. Почетком 2015. године Данијел ће објавити ЦД албум са сонатама Бритна, Прокофјева и Шостаковича са пијанистом Франческом Пјемонтезијем.

 

Данијел Милер-Шот је рођен у Минхену. Студирао је у класи Валтера Нотаса, Хајнриха Шифа и Стивена Исерлиса, а од Ане-Софи Мутер је веома рано добио подршку као добитник стипендије њене фондације. Захваљујући овој стипендији, Данијел је у периоду од годину дана имао приватне часове код Мстислава Ростроповича. Године 1992, када је имао петнаест година, Данијел је први пут у својој каријери направио светску сензацију освајањем Прве награде на Међународном такмичењу младих музичара Чајковски у Москви.

 

Данијел Милер-Шот свира виолончело Матеа Гофрилера, направљено у Венецији 1727. године, на коме је пре њега свирао Харви Шапиро.