Languages

Данијел Милер-Шот

Данијел Милер-Шот не изводи са великом страшћу само велике концерте за виолончело из периода барока до модерног доба. Откривање непознатих дела, проширивање репертоара сопственим аранжманима, сарадња са савременим композиторима, такође имају стално место на његовим концертима. Џорџ Александер Албрехт, Сир Андре Превин и Петер Ружичка посветили су му концерте за виолончело.

 

Постизање веће интензивности перцепције између музике, ликовних уметности и књижевности Данијелу Милер-Шоту је уметнички кредо. Често пише и даје уводе о делима и композиторима. На свом фестивалу у Вевеју, Данијел Милер-Шот је иницирао Бахов пројекат визуализације музике кроз плес. Развио је велику склоност ка ликовним уметностима, посебно ка француском сликарству 19. века.

 

Истакнути догађаји у Данијеловој сезони 2023/24 су наступ на летњем концерту Северне Рајне-Вестфалије пред крај лета, у ТВ преносу уживо, затим концерти са Оркестром италијанске Швајцарске и Криштофом Урбанским, Ротердамском филхармонијом и Андресом Ороско-Естрадом, Бонским Бетовен оркестром и Дирком Кафтаном, Филхармонијом из Катара и Елијасом Грандијем, као и Сеулским филхармонијским оркестром и Јапом ван Цведеном током једне од његових азијских турнеја, где ће Данијел Милер-Шот поново наступити са Тајванским флхармонијским оркестром и Јуном Мерклом. И друге азијске турнеје су на Данијеловом распореду: реситал и турнеја камерне музике у Кореји и Тајвану. У рано лето следеће године, Данијел Милер-Шот ће отпочети турнеју по Европи са Јулијом Фишер и Јулијаном Авдејевом, као трио састав. У мају 2024. године, одржава се треће издање његовог швајцарског фестивала Вевеј пролећни класик – подучавање будућности класичне музике.

 

Данијел Милер-Шот је редован гост на међународним музичким фестивалима. На његовим концертима камерне музике, Данијел Милер-Шот сарађује, између осталог, са Китом Армстронгом, Реноом Каписоном, Вероником Еберле, Јулијом Фишер, Јанин Јансен, Игором Левитом, Сабином Мајер, Нилсом Мункемејером, Ане-Софи Мутер, Франческом Пијемонтезијем, Емануелом Текнаворјаном, Симоном Трпческим и Квартетом Модиљани и Арис.

 

Данијел Милер-Шот већ дуги низ година учествује у пројекту Рапсодија у школи. У каријери дугој преко двадесет пет година, Данијел Милер-Шот је остварио обиман дискографски опус који му је донео међународна признања и награде. Он укључује, између осталог, композиције Баха, Бетовена, Брамса, Моцарта, Хајдна, Шумана, Грига, Мендесона, Прокофјева, Шуберта, Хачатурјана, Шостаковича, Штрауса, Чајковског, Елгара, Волтона, Бритна, Дворжака, Лалоа, Хонегера и Сен-Санса.

 

Данијел Милер-Шот се школовао код Валтера Нотаса, Хајнриха Шифа и Стивена Исерлиса. Лично га је подржала Ане-Софи Мутер, а освојио је, између осталог, награду Аида Стуки као и годину дана приватних часова код Мстислава Ростроповича. Са петнаест година, Данијел Милер-Шот освојио је прву награду на Међународном такмичењу Чајковски за младе музичаре 1992. године у Москви.

 

Данијел Милер-Шот свира на Екс Шапиро Матео Гофрилер виолончелу, инструменту направљеном 1727. године у Венецији.