Languages

Beri Daglas

Nakon osvajanja Zlatne medalјe na Međunarodnom takmičenju pijanista Čajkovski u Moskvi 1986. godine, Beri Daglas je izgradio zapaženu internacionalnu karijeru. Kao umetnički direktor ansambla Irska kamerata i Festivala Klandboj, Daglas neguje svoje irske korene, dok istovremeno održava visok tempo međunarodnih gostovanja i turneja.

 

Glavni događaji u sezoni 2014/15 bili su koncerti povodom otvaranja sezone Škotskog simfonijskog orkestra Bi-Bi-Sija i nastupi sa Francuskim nacionalnim orkestrom, Izraelskim simfonijskim orkestrom (izvođenje koncerta Pendereckog koji je bio i dirigent), Državnom kapelom iz Halea, kao i sa simfonijskim orkestrima Alster i Saporo. U prethodnim sezonama je imao priliku da na koncertima sarađuje, između ostalog, sa Londonskim simfonijskim orkestom, Ruskim nacionalnim orkestrom, Simfonijskim orkestrom iz Sinsinatija, Singapurskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Berlinskog radija, simfonijskim orkestrima iz Sijetla i Melburna, kao i sa Kralјevskom filharmonijom iz Liverpula i Filharmonijom iz Hong Konga. Beri redovno svira resitale širom sveta, a konkretno mu predstoje gostovanja po Ujedinjenom Kralјevstvu (uklјučujući i londonski Vigmor Hol), u Meksiku, na Malti, u SAD-u, Rusiji, Japanu i Italiji.

 

Beri Daglas ima ekskluzivni ugovor sa diskografskom kućom Chandos i trenutno snima kompletan Bramsov opus za solo klavir, pri čemu su prva dva albuma dobila brojne pohvale od kritičara. Treći deo je izašao u oktobru 2014, a sledeći se pojavlјuje u maju 2015. godine. Muzički časopis International Record Review je pisao da „ovo izvođenje Bramsa zaista pokazuje integritet i autoritet… izgleda da će ovaj ciklus albuma definisati nivo prema kome će se sva druga izvođenja meriti.“ Zanimlјiv izbor kompozicija na svakom od albuma, koji su već pobrali hvalospeve kritičara, predstavlјaju pojedinačne albume kao zasebne resitale koji izazivaju raznovrsna i očaravajuća iskustva kod slušalaca. U septembru 2014. je objavlјen i album Celtic Reflections – pregled irske narodne muzike kroz osamnaest Berijevih ličnih aranžmana, od davnašnjih melodija do dela savremenih kompozitora.

 

Beri Daglas je 1999. godine osnovao kamerni orkestar Irska kamerata, koji slavi i promoviše najbolјe mlade muzičare iz Severne Irske i Republike Irske. Osim što teži muzičkoj izvrsnosti, jedan od cilјeva ovog orkestra je i da podrži mirovni proces u Irskoj promovisanjem dijaloga i saradnje između programâ muzičkog obrazovanja. Beri redovno ide na turneje sa Irskom kameratom po celom svetu, a u planu je da tokom sezone 2014/15 poseti Kinu. Najvažniji angažmani u prošloj sezoni bili su prvi nastup Kamerate iz Irske na Bi-Bi-Sijevom festivalu Proms u Londonu, kao i svetska premijera nove kantate At Sixes and Sevens, komponovane po narudžbini organizacije The Honourable The Irish Society, sa Londonskim simfonijskim orkestrom, povodom proglašenja Derija/Londonderija za Grad kulture 2013. godine.

 

Tokom novogodišnjih dodela počasnih titula 2002. godine, Beri Daglas je odlikovan Ordenom Britanske imperije za svoj doprinos muzici.