Languages

Бери Даглас

Након освајања Златне медаље на Међународном такмичењу пијаниста Чајковски у Москви 1986. године, Бери Даглас је изградио запажену интернационалну каријеру. Као уметнички директор ансамбла Ирска камерата и Фестивала Кландбој, Даглас негује своје ирске корене, док истовремено одржава висок темпо међународних гостовања и турнеја.

 

Главни догађаји у сезони 2014/15 били су концерти поводом отварања сезоне Шкотског симфонијског оркестра Би-Би-Сија и наступи са Француским националним оркестром, Израелским симфонијским оркестром (извођење концерта Пендерецког који је био и диригент), Државном капелом из Халеа, као и са симфонијским оркестрима Алстер и Сапоро. У претходним сезонама је имао прилику да на концертима сарађује, између осталог, са Лондонским симфонијским оркестом, Руским националним оркестром, Симфонијским оркестром из Синсинатија, Сингапурским симфонијским оркестром, Симфонијским оркестром Берлинског радија, симфонијским оркестрима из Сијетла и Мелбурна, као и са Краљевском филхармонијом из Ливерпула и Филхармонијом из Хонг Конга. Бери редовно свира реситале широм света, а конкретно му предстоје гостовања по Уједињеном Краљевству (укључујући и лондонски Вигмор Хол), у Мексику, на Малти, у САД-у, Русији, Јапану и Италији.

 

Бери Даглас има ексклузивни уговор са дискографском кућом Chandos и тренутно снима комплетан Брамсов опус за соло клавир, при чему су прва два албума добила бројне похвале од критичара. Трећи део је изашао у октобру 2014, а следећи се појављује у мају 2015. године. Музички часопис International Record Review је писао да „ово извођење Брамса заиста показује интегритет и ауторитет… изгледа да ће овај циклус албума дефинисати ниво према коме ће се сва друга извођења мерити.“ Занимљив избор композиција на сваком од албума, који су већ побрали хвалоспеве критичара, представљају појединачне албуме као засебне реситале који изазивају разноврсна и очаравајућа искуства код слушалаца. У септембру 2014. је објављен и албум Celtic Reflections – преглед ирске народне музике кроз осамнаест Беријевих личних аранжмана, од давнашњих мелодија до дела савремених композитора.

 

Бери Даглас је 1999. године основао камерни оркестар Ирска камерата, који слави и промовише најбоље младе музичаре из Северне Ирске и Републике Ирске. Осим што тежи музичкој изврсности, један од циљева овог оркестра је и да подржи мировни процес у Ирској промовисањем дијалога и сарадње између програмâ музичког образовања. Бери редовно иде на турнеје са Ирском камератом по целом свету, а у плану је да током сезоне 2014/15 посети Кину. Најважнији ангажмани у прошлој сезони били су први наступ Камерате из Ирске на Би-Би-Сијевом фестивалу Промс у Лондону, као и светска премијера нове кантате At Sixes and Sevens, компоноване по наруџбини организације The Honourable The Irish Society, са Лондонским симфонијским оркестром, поводом проглашења Дерија/Лондондерија за Град културе 2013. године.

 

Током новогодишњих додела почасних титула 2002. године, Бери Даглас је одликован Орденом Британске империје за свој допринос музици.