Languages

Benjamin Šmid

Benjamin Šmid je rođen u Beču, a odrastao je u Salcburgu. Osvajač je, između ostalog, takmičenja Karl Fleš u Londonu 1992. godine, gde je takođe dobio nagrade Mocart, Betoven i nagradu publike. Od tada nastupa u najvećim dvoranama sveta sa istaknutim orkestrima, poput Bečke filharmonije, Orkestra Filharmonija iz Londona, Sanktpeterburške filharmonije, orkestra Koncerthebau iz Amsterdama, sa dirigentima kao što su Kristof fon Donanji, Dejvid Zinman, Seiđi Ozava i Valeri Gergijev.

 

Kao jedan od najsvestranijih violinista današnjice, Benjamin Šmid u sebi nosi kvalitete soliste izuzetno širokog repertoara (pored uobičajenih kompozicija, izvodi i violinske koncerte Hartmana, Gulde, Korngolda, Mutšpila, Šimanovskog, Lutoslavskog i Regera) sa sjajnim veštinama džez improvizacije.

 

Benjamin Šmid je snimio oko 50 albuma koji su nagrađeni različitim priznanjima, poput Nagrade nemačkih kritičara (u više navrata za klasiku i džez), nagradu Echo Klassik, Izbor urednika časopisa Gramophone i Strad Selection. Šmid godišnje održi oko 80 koncerata, radi kao profesor violine na univerzitetu Mocarteum u Salcburgu i drži majstorske kurseve u švajcarskom gradu Bernu (www.hkb.bfh.ch). Benjamin Šmid je dobitnik Međunarodne nagrade za umetnost i kulturu Grada Salcburga i svira na jednoj od najlepših Stradivarijevih violina „ex Viotti“ iz 1718. godine, koju mu je na korišćenje ustupila Austrijska narodna banka.

 

Šmidovo izvođenje koncerta za violinu Paganinija/Krajslera sa Bečkom filharmonijom pod upravom Valerija Gergijeva emitovano je širom sveta i objavlјeno na kompakt disku i Di-Vi-Diju za izdavačku kuću Deutsche Grammophon. („SummerNightConcert”)

 

O Benjaminu Šmidu je snimlјeno nekoliko filmova i koncertnih filmova, koji dokumentuju njegov izuzetan status kao violiniste. Prikazivani su na televizijama širom sveta. Benjamin Šmid živi u Salcburgu u Austriji, sa svojom suprugom – pijanistkinjom Arijane Hering i njihovo četvoro dece.

 

Benjamin Šmid je u knjizi „Veliki violinisti 20. veka“ Žan-Mišela Molkua (u izdanju Buchet-Chastel, 2014) prikazan kao jedan od najznačajnijih violinista.