Languages

Бењамин Шмид

Бењамин Шмид је рођен у Бечу, а одрастао је у Салцбургу. Освајач је, између осталог, такмичења Карл Флеш у Лондону 1992. године, где је такође добио награде Моцарт, Бетовен и награду публике. Од тада наступа у највећим дворанама света са истакнутим оркестрима, попут Бечке филхармоније, Оркестра Филхармонија из Лондона, Санктпетербуршке филхармоније, оркестра Концертхебау из Амстердама, са диригентима као што су Кристоф фон Донањи, Дејвид Зинман, Сеиђи Озава и Валери Гергијев.

 

Као један од најсвестранијих виолиниста данашњице, Бењамин Шмид у себи носи квалитете солисте изузетно широког репертоара (поред уобичајених композиција, изводи и виолинске концерте Хартмана, Гулде, Корнголда, Мутшпила, Шимановског, Лутославског и Регера) са сјајним вештинама џез импровизације.

 

Бењамин Шмид је снимио око 50 албума који су награђени различитим признањима, попут Награде немачких критичара (у више наврата за класику и џез), награду Echo Klassik, Избор уредника часописа Gramophone и Strad Selection. Шмид годишње одржи око 80 концерата, ради као професор виолине на универзитету Моцартеум у Салцбургу и држи мајсторске курсеве у швајцарском граду Берну (www.hkb.bfh.ch). Бењамин Шмид је добитник Међународне награде за уметност и културу Града Салцбурга и свира на једној од најлепших Страдиваријевих виолина „ex Viotti“ из 1718. године, коју му је на коришћење уступила Аустријска народна банка.

 

Шмидово извођење концерта за виолину Паганинија/Крајслера са Бечком филхармонијом под управом Валерија Гергијева емитовано је широм света и објављено на компакт диску и Ди-Ви-Дију за издавачку кућу Deutsche Grammophon. („SummerNightConcert”)

 

О Бењамину Шмиду је снимљено неколико филмова и концертних филмова, који документују његов изузетан статус као виолинисте. Приказивани су на телевизијама широм света. Бењамин Шмид живи у Салцбургу у Аустрији, са својом супругом – пијанисткињом Аријане Херинг и њихово четворо деце.

 

Бењамин Шмид је у књизи „Велики виолинисти 20. века“ Жан-Мишела Молкуа (у издању Buchet-Chastel, 2014) приказан као један од најзначајнијих виолиниста.