Languages

Behzod Abduraimov

Behzod Abduraimov nastupa sa renomiranim orkestrima širom sveta, uključujući Orkestar Filharmonija, Filharmonija iz Los Anđelesa, Nemački simfonijski orkestar iz Berlina, Simfonijski orkestar iz San Franciska, orkestri Klivlenda i Pariza i Koncertgebau iz Amsterdama, sa prestižnim dirigentima kao što su Valerij Gergijev, Lorenco Vioti, Džejms Gafigan, Jakub Hruša, Santu-Matijas Ruvali i Gustavo Dudamel.

 

Behzod je nekoliko puta održao resitale u Stern Auditorijumu u Karnegi Holu, u dvorani Kraljice Elizabete u Londonu i Koncertgebau u Amsterdamu, a nedavno je nastupio sa Simfonijskim orkestrom iz Čikaga, Filharmonijom iz Kelna i Festivalskim orkestrom iz Baden Badena. Nastupao je i na festivalima u Aspenu, Verbijeu, Rajngau, La Rok Anteronu i Lucernu.

 

Predstojeći angažmani uključuju nastupe sa Simfonijskim orkestrom iz Čikaga pod vođstvom Lahava Šanija, zatim povratak u Koncertgebau, Filharmoniju iz Sankt Peterburga, Simfonijske orkestre Sijetla i Dalasa, kao i orkestar iz Osla i Izraelsku filharmoniju. Behzod će ponovo nastupati u Barbikan sali, Vankuver ciklusu resitala, kao i u Konrad Centru u La Hoji.

 

Godine 2020. objavljena su dva njegova snimka: Rapsodija na Paganinijevu temu Rahmanjinova sa Simfonijskim orkestrom iz Lucerna pod vođstvom Džejmsa Gafigana, snimljena na ličnom klaviru Rahmanjinova iz vile Senar za Sony Classical, kao i njegov Koncert za klavir br. 3 uz orkestar Koncertgebau pod upravom Valerija Gergijeva, za produkciju RCO Live. Oba snimka su nominovana za nagrade Opus Klasik 2020 u više kategorija. Film njegovog debija na festivalu BBC Proms 2016. godine, sa Minhenskom filharmonijom pod upravom Valerija Gergijeva, objavljen je kao DVD. Njegov debitantski CD sa delima Lista, Sen-Sansa i Prokofjeva za produkciju Decca 2012. osvojio je Choc de Classica i Diapason Découverte, a na njegovom prvom koncertnom disku za produkciju Decca nalazi se Koncert br. 3 Sergeja Prokofjeva i Koncert br. 1 za klavir i orkestar P. I. Čajkovskog.

 

Behzod Abduraimov rođen je 1990. godine u Taškentu, Uzbekistan. Klavir je počeo da svira sa pet godina kao učenik Tamare Popović u Državnom centralnom liceju Uspenski u Taškentu. Godine 2009. osvojio je prvu nagradu na Međunarodnom klavirskom takmičenju u Londonu. Studirao je sa Stanislavom Judeničom u Međunarodnom muzičkom centru Univerziteta Park, Misuri, gde nastupa kao rezidencijalni umetnik.