Languages

Бехзод Абдураимов

Бехзод Абдураимов наступа са реномираним оркестрима широм света, укључујући Оркестар Филхармонија, Филхармонија из Лос Анђелеса, Немачки симфонијски оркестар из Берлина, Симфонијски оркестар из Сан Франциска, оркестри Кливленда и Париза и Концертгебау из Амстердама, са престижним диригентима као што су Валериј Гергијев, Лоренцо Виоти, Џејмс Гафиган, Јакуб Хруша, Санту-Матијас Рували и Густаво Дудамел.

 

Бехзод је неколико пута одржао реситале у Стерн Аудиторијуму у Карнеги Холу, у дворани Краљице Елизабете у Лондону и Концертгебау у Амстердаму, а недавно је наступио са Симфонијским оркестром из Чикага, Филхармонијом из Келна и Фестивалским оркестром из Баден Бадена. Наступао је и на фестивалима у Аспену, Вербијеу, Рајнгау, Ла Рок Антерону и Луцерну.

 

Предстојећи ангажмани укључују наступе са Симфонијским оркестром из Чикага под вођством Лахава Шанија, затим повратак у Концертгебау, Филхармонију из Санкт Петербурга, Симфонијске оркестре Сијетла и Даласа, као и оркестар из Осла и Израелску филхармонију. Бехзод ће поново наступати у Барбикан сали, Ванкувер циклусу реситала, као и у Конрад Центру у Ла Хоји.

 

Године 2020. објављена су два његова снимка: Рапсодија на Паганинијеву тему Рахмањинова са Симфонијским оркестром из Луцерна под вођством Џејмса Гафигана, снимљена на личном клавиру Рахмањинова из виле Сенар за Sony Classical, као и његов Концерт за клавир бр. 3 уз оркестар Концертгебау под управом Валерија Гергијева, за продукцију RCO Live. Оба снимка су номинована за награде Опус Класик 2020 у више категорија. Филм његовог дебија на фестивалу Би-Би-Си Промс 2016. године, са Минхенском филхармонијом под управом Валерија Гергијева, објављен је као ДВД. Његов дебитантски ЦД са делима Листа, Сен-Санса и Прокофјева за продукцију Decca 2012. освојио је Choc de Classica и Diapason Découverte, а на његовом првом концертном диску за продукцију Decca налази се Концерт бр. 3 Сергеја Прокофјева и Концерт бр. 1 за клавир и оркестар П. И. Чајковског.

 

Бехзод Абдураимов рођен је 1990. године у Ташкенту, Узбекистан. Клавир је почео да свира са пет година као ученик Тамаре Поповић у Државном централном лицеју Успенски у Ташкенту. Године 2009. освојио је прву награду на Међународном клавирском такмичењу у Лондону. Студирао је са Станиславом Јуденичом у Међународном музичком центру Универзитета Парк, Мисури, где наступа као резиденцијални уметник.