Languages

Bečki Brams trio – Kušnir, Mandoci, Stančul

Bečki Brams trio se ističe po besprekornom muziciranju i „bečkom šarmu“. Nјihove interpretacije izdvajaju se zahvlјujući kombinaciji poštovanja tradicije i zapanjujuće inovativne živahnosti. Bečki Brams trio čine tri jake ličnosti koje se sjedinjuju u harmoniji i stvaraju jedinstven ansambl. Nјihova strast je spajanje lepote, perfekcije i veselog stvaranja muzike. Članovi trija su proslavlјeni svetski kamerni muzičari koji su, kao solisti, osvajali brojna važna međunarodna takmičenja. Osnovan 1993. godine, trio je imao senzacionalni debitantski nastup leta iste godine na Festivalu kamerne muzike Gidona Kremera u Lokenhausu. Bečki Brams trio je 1996. godine osvojio prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju kamerne muzike u Ilzaku (Alzas, Francuska).
 
Od tada, Bečki Brams trio niže uspehe u najpoznatijim koncertnim dvoranama i festivalima širom sveta. Među mnogobrojnim nastupima izdvajaju se koncerti u bečkom Muzikferajnu tokom Bečkog festivala, salcburškom Mocarteumu, Kelnskoj filharmoniji, Bruknerhausu u Lincu, Muzejskom društvu u Frankfurtu, londonskom Vigmor Holu, Nacionalnom auditorijumu u Madridu, bečkom Koncerthausu, Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu, na Rihterovom festivalu Decembarske večeri u Moskvi i sanktpeterburškom Muzičkom proleću, na Prolećnom festivalu u Bregencu, Festivalu u Meklenburg-Forpomernu i Belim noćima u Sankt Peterburgu, Šubertijadi u danskom gradu Roskilde i Festivalu u Divon le Benu. Bečki Brams trio često poziva istaknute gostujuće umetnike, kao što su Julijan Rahlin, Nikolaj Znajder, Juri Bašmet, Žerar Kose i Lorens Pauer, da im se pridruže na nastupima.
 
Kao deo ansambla, trio je izvodio razne trostruke koncerte: sa Bečkim kamernim orkestrom i dirigentom Čarlsom Ansbakerom svirali su Betovenov Trostruki koncert u bečkom Koncerthausu; sa istim ansamblom su ovaj koncert odsvirali na Prolećnom festivalu u Bregencu, pod dirigentskom palicom Filipa Antrmona, i još jednom, na oduševlјenje kritičara, sa Irskim nacionalnim orkestrom u Nacionalnoj koncertnoj dvorani u Dablinu, pod upravom Gerharda Marksona. U Luksemburgu je Bečki Brams trio izveo Trostruki koncert Bohuslava Martinua sa Evropskim solistima i dirigentom Džekom Hendlerom. Za producentsku kuću NAXOS su snimili kompletan Šumanov opus klavirskih trija. Ovo izdanje na dva kompakt diska smatra se referentnim snimkom i nagrađeno je od strane nekoliko međunarodnih muzičkih časopisa.
 
Trio je 2009. godine objavio svoj najnoviji Ce-De – dvostruki album sa delima Johanesa Bramsa, Jozefa Hajdna i Franca Šuberta.