Languages

Андреј Коробејников

Јединствени пијаниста, са уникатним и својственим осећајем за клавир који сједињује снагу и техничко мајсторство са изузетном смелошћу и сензибилитетом.

 

Неоспорно један од најспретнијих и најдаровитијих умова у класичној музици, Андреј Коробејников није само један од водећих пијаниста данашњице, већ је и један од најтраженијих и најнеобичнијих уметничких интерпретатора нашег времена.

 

Рођен 1986. године у Русији, Коробејников је прве часове клавира имао са пет година, а само три године касније дебитовао је на професионалном реситалу. Очигледно поседујући невероватан дар за музику, 2001. године уписао је Московски државни конзерваторијум Чајковски, студирајући у класи професора Андреја Дијева. Након дипломирања, добио је необично именовање Најбољи музичар деценије, пре него што је стекао диплому постдипломских студија на Краљевском музичком колеџу у Лондону.

 

Поред изузетног музичког дара, Коробејников поседује огромну менталну радозналост и интелектуални апетит. Док је био уписан на Московски конзерваторијум, уписао се и на Московски правни факултет, где је дипломирао право са само 17 година. У своје слободно време као тинејџер наставио је да објављује неколико академских правних дела, укључујући веома славан текст о праву интелектуалне својине, постао је плодан композитор музике и поезије и поседује течно знање неколико језика (укључујући есперанто).

 

Коробејников сада ужива у врхунској каријери као концертни пијаниста, наступајући са многим водећим светским оркестрима. Недавни и предстојећи концерти укључују наступе са Симфонијским оркестром БиБиСи-ја, Будимпештанским фестивалским оркестром, Концертхаус оркестром у Берлину, НХК Симфонијским оркестром из Токија, Филхармонијским оркестром из Санкт Петербурга и Бечким симфонијским оркестром. Посебно је уважен у Француској, где редовно наступа са оркестрима као што су Парисјким оркестром, Националним оркестром Француске и Филхармонијом Радио Француске. Међу диригентима са којима је Коробејников остварио трајна музичка партнерства су Ален Алтиноглу, Владимир Ашкенази, Жан-Клод Казадесус, Владимир Федосејев, Иван Фишер, Лоренс Фостер, Око Каму, Михаил Плетњов, Андрис Пога, Јуриј Темирканов и Антони Вит.

 

У реситалима, широк ум и изузетна музичка даровитост Коробејникова можда проналазе баланс у идеалној симбиози: постао је познат по својим фасцинантним програмским вештинама, у којима се поезија и књижевност сусрећу са музиком у савршеној хармонији. Недавни и предстојећи најзанимљивији делови његовог дневника реситала присутни су на позорницама многих најеминентнијих концертних дворана на свету, укључујући Краљевски Концертгебау из Амстердама, Театар миланске Скале, Тонхале из Цириха и лондонски Вигмор Хол, између осталих.

 

Поред тога, Андреј Коробејников је посвећени камерни музичар. Његов клавирски трио са Вадимом Рјепином (виолина) и Александром Књазевим (виолончело) је надалеко славан, наилазећи на велико признање критике. Поред тога, Коробејников ужива у редовној сарадњи са цењеним уметницима као што су Борис Березовски, Анри Демаркет, Јоханес Мозер и квартет Бородин. Његове констелације камерне музике су редовна појава на многим од најпрестижнијих светских летњих фестивала, укључујући фестивале Гштад Мењухин, Ла Рок д’Антерон и Вербије, између осталих.

 

Дискографија Коробејникова сведочи о ширини његовог репертоара и његовом невероватном интерпретативном дару. Његови снимци су освојили бројне награде, укључујући – у неколико наврата – престижну титулу Diapason d’Or. Коробејников је снимио комплетна дела Скрјабина за соло клавир и Шостаковичева два клавирска концерта (потоњи са Лахти Синфонија/Окко Каму, за француску издавачку кућу „Мираре“). Као камерни музичар, снимио је прослављене снимке са Александром Књазевим (Брамсов албум, у издању „Bayericher Rundfunk“) и Јоханесом Мозером (Рахмањинов и Прокофјев, за „Пентатон“).

 

Коробејников, који је учествовао на бројним такмичењима у младости, има више од 20 међународних награда. Међу његовим великим победама су освајање Прве награде на Међународном пијанистичком такмичењу Скрјабин у Москви (2004) и освајање друге награде и награде публике на Међународном пијанистичком такмичењу Рахмањинов у Лос Анђелесу (2005).

 

Када није на турнеји, Андреј Коробејников проводи време између својих домова у Москви и Санкт Петербургу.