Languages

Andrej Jonica

Osvajača zlatne medalje na XV Međunarodnom takmičenju Čajkovski 2015, fenomenalnog mladog violončelistu Andreja Jonicu, prestižni londonski Tajms nazvao je jednim od najsenzacionalnijih violončelista koji su se pojavili u poslednjih deset godina. Bio je proglašavan najboljim muzičarem nove generacije Bi-Bi-SI-ja od 2016. do 2018. godine, a u sezoni 2019-20. bio je stalni član Simfonijskog orkestra iz Hamburga. Svestrani muzičar sa zadivljujućim performansom, Andrej je prepoznat po svom strastvenom muziciranju i besprekornoj tehnici.

 

Andrej je debitovao u SAD 2017. godine sa resitalima u Čikagu i Vašingtonu, a svoj debi nastup u Njujorku održao je u Zankel sali Karnegi Hola. Najznačajniji nastupi prethodne dve sezone uključuju koncerte sa Minhenskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom iz Montreala, Filharmonijskim orkestrom radija Bi-Bi-Si, Danskim nacionalnim simfonijskim orkestrom, Kraljevskim škotskim nacionalnim orkestrom, Simfonijskim orkestrom iz San Dijega, Simfonijskim orkestrom Jomiuri Nipon i Bi-Bi-Si-jevim nacionalnim orkestrom iz Velsa; svirao je resitale u berlinskom Koncerthausu, Elbphilharmoniji, ciriškoj dvorani Tonhale, LAC u Luganu i Auditorijumu u Barseloni, kao i na festivalima u Meklenburg-Zapadnoj Pomeraniji, Šlezvig-Holštajnu, Verbijeu i Marta Argerič festivalu. Andrejev debi album za izdavačku kuću Orkid Klasiks kombinovao je svetsku premijeru Breta Dina sa Bahom i Kodaljem, zbog čega ga je Gramofon proglasio violončelistom vrhunske veštine, muzičke mašte i posvećenosti muzici našeg vremena.

 

Pre pobede na takmičenju Čajkovski, Andrej je osvojio prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju Hačaturjan u junu 2013. godine; u septembru 2014. osvojio je drugu nagradu i specijalnu nagradu za interpretaciju poručene kompozicije na Međunarodnom muzičkom takmičenju ARD. Godine 2014. osvojio je drugu nagradu na Grand Priju Emanuel Fojerman u Berlinu.

 

Andrej je rođen 1994. godine u Bukureštu. Časove klavira počeo je da pohađa sa pet godina, da bi tri godine kasnije imao svoju prvu lekciju violončela. Studirao je kod Ani-Mari Paladi u Bukureštu i kod Jens Petera Majnca na Univerzitetu umetnosti u Berlinu. Stipendista fondacije Dojče Štiftung Muzikleben, Andrej svira na violončelu Đovani Batiste Rođerija iz Breše iz 1671. godine, koji mu je velikodušno ustupila fondacija.