Languages

Andrej Jonica

Violončelista Andrej Jonica, rođen 1994. godine u Bukureštu, počeo je sa časovima klavira kada je imao pet godina, a violončelo je počeo da uči tri godine kasnije. Pohađao je Muzičku školu Josif Sava u Bukureštu, u klasi Ani-Marije Paladi, a trenutno studira na Umetničkom univerzitetu u Berlinu, u klasi prof. Jensa Petera Majnca.
 
Andrej Jonica crpi muzičku inspiraciju od najvećih violončelista današnjice, kao što su David Geringas, Stiven Iserlis, Hajnrih Šif, Volfgang Bether, Gari Hofman i Volfgang Emanuel Šmit. U junu 2014. godine je sarađivao sa Gidonom Kremerom i Kristijanom Teclafom na Festivalu Akademije Kronberg – Kamerna muzika spaja svet. U poslednjih nekoliko godina, Andrej Jonica je gostovao u dvoranama kao što su Kamermuziksal Berlinske filharmonije, Herkulessal u Minhenu, Štatkazino u Bazelu i Ateneum u Bukureštu.
 
Jonica je osvajao nagrade na brojnim međunarodnim takmičenjima. U junu 2013. godine je osvojio Prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju Aram Hačaturjan; u septembru 2014. godine je osvojio Drugu nagradu i Specijalnu nagradu za interpretaciju naručene kompozicije na Međunarodnom muzičkom takmičenju ARD u Minhenu. Dobitnik je druge nagrade na takmičenju Emanuel Fojerman održanom u Berlinu dva meseca kasnije. Međunarodno priznanje je stekao u junu 2015. godine kao dobitnik prve nagrade na Međunarodnom takmičenju Čajkovski u Moskvi.
 
U sezoni 2015/16. ostvario je nekoliko zapaženih prvih nastupa: sa Nemačkim simfonijskim orkestrom iz Berlina, Sanktpeterburškom filharmonijom, Bolonjskom filharmonijom i Filharmonijom Žorž Enesku u Bukureštu. Pored toga, maestro Valeri Gergijev ga je pozvao da gostuje u Londonu, Minhenu, Baden-Badenu i Sankt Peterburgu.
 
Andrej Jonica je dobitnik stipendije fondacije Deutsche Stiftung Musikleben, a svira na violončelu graditelјa Đovanija Batiste Rođerija iz Breše, iz 1671. godine, koje mu je ova fondacija velikodušno pozajmila.