Languages

Андреј Јоница

Освајача златне медаље на XV Међународном такмичењу Чајковски 2015, феноменалног младог виолончелисту Андреја Јоницу, престижни лондонски Тајмс назвао је једним од најсензационалнијих виолончелиста који су се појавили у последњих десет година. Био је  проглашаван најбољим музичарем нове генерације Би-Би-Си-ја од 2016. до 2018. године, а у сезони 2019-20. био је стални члан Симфонијског оркестра из Хамбурга. Свестрани музичар са задивљујућим перформансом, Андреј је препознат по свом страственом музицирању и беспрекорној техници.

 

Андреј је дебитовао у САД 2017. године са реситалима у Чикагу и Вашингтону, а свој деби наступ у Њујорку одржао је у Занкел сали Карнеги Хола. Најзначајнији наступи претходне две сезоне укључују концерте са Минхенском филхармонијом, Симфонијским оркестром из Монтреала, Филхармонијским оркестром радија Би-Би-Си, Данским националним симфонијским оркестром, Краљевским шкотским националним оркестром, Симфонијским оркестром из Сан Дијега, Симфонијским оркестром Јомиури Нипон и Би-Би-Си-јевим националним оркестром из Велса; свирао је реситале у берлинском Концертхаусу, Елбпхилхармонији, циришкој дворани Тонхале, LAC у Лугану и Аудиторијуму у Барселони, као и на фестивалима у Мекленбург-Западној Померанији, Шлезвиг-Холштајну, Вербијеу и Марта Аргерич фестивалу. Андрејев деби албум за издавачку кућу Оркид Класикс комбиновао је светску премијеру Брета Дина са Бахом и Кодаљем, због чега га је Грамофон прогласио виолончелистом врхунске вештине, музичке маште и посвећености музици нашег времена.

 

Пре победе на такмичењу Чајковски, Андреј је освојио прву награду на Међународном такмичењу Хачатурјан у јуну 2013. године; у септембру 2014. освојио је другу награду и специјалну награду за интерпретацију поручене композиције на Међународном музичком такмичењу АРД. Године 2014. освојио је другу награду на Гранд Прију Емануел Фојерман у Берлину.

 

Андреј је рођен 1994. године у Букурешту. Часове клавира почео је да похађа са пет година, да би три године касније имао своју прву лекцију виолончела. Студирао је код Ани-Мари Палади у Букурешту и код Јенс Петера Мајнца на Универзитету уметности у Берлину. Стипендиста фондације Дојче Штифтунг Музиклебен, Андреј свира на виолончелу Ђовани Батисте Рођерија из Бреше из 1671. године, који му је великодушно уступила фондација.