Languages

Андреј Јоница

Виолончелиста Андреј Јоница, рођен 1994. године у Букурешту, почео је са часовима клавира када је имао пет година, а виолончело је почео да учи три године касније. Похађао је Музичку школу Јосиф Сава у Букурешту, у класи Ани-Марије Палади, а тренутно студира на Уметничком универзитету у Берлину, у класи проф. Јенса Петера Мајнца.
 
Андреј Јоница црпи музичку инспирацију од највећих виолончелиста данашњице, као што су Давид Герингас, Стивен Исерлис, Хајнрих Шиф, Волфганг Бетхер, Гари Хофман и Волфганг Емануел Шмит. У јуну 2014. године је сарађивао са Гидоном Кремером и Кристијаном Тецлафом на Фестивалу Академије Кронберг – Камерна музика спаја свет. У последњих неколико година, Андреј Јоница је гостовао у дворанама као што су Камермузиксал Берлинске филхармоније, Херкулессал у Минхену, Штатказино у Базелу и Атенеум у Букурешту.
 
Јоница је освајао награде на бројним међународним такмичењима. У јуну 2013. године је освојио Прву награду на Међународном такмичењу Арам Хачатурјан; у септембру 2014. године је освојио Другу награду и Специјалну награду за интерпретацију наручене композиције на Међународном музичком такмичењу АРД у Минхену. Добитник је друге награде на такмичењу Емануел Фојерман одржаном у Берлину два месеца касније. Међународно признање је стекао у јуну 2015. године као добитник прве награде на Међународном такмичењу Чајковски у Москви.
 
У сезони 2015/16. остварио је неколико запажених првих наступа: са Немачким симфонијским оркестром из Берлина, Санктпетербуршком филхармонијом, Болоњском филхармонијом и Филхармонијом Жорж Енеску у Букурешту. Поред тога, маестро Валери Гергијев га је позвао да гостује у Лондону, Минхену, Баден-Бадену и Санкт Петербургу.
 
Андреј Јоница је добитник стипендије фондације Deutsche Stiftung Musikleben, а свира на виолончелу градитеља Ђованија Батисте Рођерија из Бреше, из 1671. године, које му је ова фондација великодушно позајмила.