Languages

Andrej Baranov

Andrej Baranov pobednik je Takmičenja Kraljice Elizabete za violinu 2012. godine. Takođe je pobednik međunarodnih takmičenja violinista Bendžamin Britn i Anri Marto, kao i više od dvadeset drugih međunarodnih takmičenja, uključujući Indijanapolis, Seul, Sendai, zatim Lijana Isakadze, David Ojstrah i Paganini (Moskva). Pored solo karijere, Baranov nastupa i sa Gudačkim kvartetom David Ojstrah, ansamblom koji je osnovao 2012. godine sa drugim vodećim mladim ruskim muzičarima.

 

Rođen u Sankt Peterburgu 1986. godine, u porodici muzičara, Baranov je počeo da svira violinu sa pet godina. Pohađao je Konzervatorijum Rimski-Korsakov u Sankt Peterburgu i Konzervatorijum u Lozani. Studirao je kod L. Ivaščenka, V. Ovčareka, P. Popova, ali kao najvažnijeg pedagoga ističe legendarnog francuskog violinistu Pjera Amojala. Između ostalih, pohađao je majstorske kurseve kod B. Kušnira, L. Isakadze, i K. Kaškašiana.

 

Od kada je debitovao 2005. godine sa Sanktpeterburškom filharmonijom pod upravom V. Petrenka, Baranov je nastupao na poznatim pozornicama širom sveta, kao što su Bozar u Briselu, amsterdamski Koncertgebau, Velika sala Mocarteuma, Kadogan Hol u Londonu, Gevandhaus Lajpcig, Koncerthaus Berlin, dvorana Čajkovski u Moskvi, koncertna dvorana Marinski i sale Petrogradske filharmonije.

 

Baranov je nastupao sa vodećim međunarodnim orkestrima kao što su Luksemburška filharmonija, Kamerni orkestar Maler, Briselska filharmonija, Nacionalni orkestar Belgije, Orkestar MuzikEterna, Sanktpeterburška filharmonija, Orkestar teatra Marinski, Filharmonija Sendai, Kraljevska filharmonija iz Londona, Bečki simfonijski orkestar i Radijski simfonijski orkestar iz  Štutgarta sa dirigentima među kojima su T. Kurencis, V. Petrenko, V. Fedosejev, M. Tabačnik, V. Veler, E. Krivin, I. Temirkanov, K. Nagano i T. Sanderling i drugi.

 

Barabnov je kao kamerni muzičar nastupao sa umetnicima kao što su Marta Argerič, Julijan Rahlin, Boris Andrijanov, Pavel Vernikov, Pjer Amojal, Eliso Virsaladze, Lijana Isakadze.

 

Kada je imao samo 23 godine, Andrej je imenovan za asistenta Pjera Amojala na Konzervatorijumu u Lozani i od tada je veoma tražen kao predavač na mnogim međunarodnim majstorskim kursevima. Među kojima su muzičke institucije u Bangkoku, Čikagu, Rigi, Viljnusu, Stokholmu, Moskvi, Mančesteru, i druge.