Languages

Андреј Баранов

Андреј Баранов победник је Такмичења Краљице Елизабете за виолину 2012. године. Такође је победник међународних такмичења виолиниста Бенџамин Бритн и Анри Марто, као и више од двадесет других међународних такмичења, укључујући Индијанаполис, Сеул, Сендаи, затим Лиjана Исакадзе, Давид Ојстрах и Паганини (Москва). Поред соло каријере, Баранов наступа и са Гудачким квартетом Давид Ојстрах, ансамблом који је основао 2012. године са другим водећим младим руским музичарима.

 

Рођен у Санкт Петербургу 1986. године, у породици музичара, Баранов је почео да свира виолину са пет година. Похађао је Конзерваторијум Римски-Корсаков у Санкт Петербургу и Конзерваторијум у Лозани. Студирао је код Л. Ивашченка, В. Овчарека, П. Попова, али као најважнијег педагога истиче легендарног француског виолинисту Пјера Амојала. Између осталих, похађао је мајсторске курсеве код Б. Кушнира, Л. Исакадзе, и К. Кашкашиана.

 

Од када је дебитовао 2005. године са Санктпетербуршком филхармонијом под управом В. Петренка, Баранов је наступао на познатим позорницама широм света, као што су Бозар у Бриселу, амстердамски Концертгебау, Велика сала Моцартеума, Кадоган Хол у Лондону, Гевандхаус Лајпциг, Концертхаус Берлин, дворана Чајковски у Москви, концертна дворана Марински и сале Петроградске филхармоније.

 

Баранов је наступао са водећим међународним оркестрима као што су Луксембуршка филхармонија, Камерни оркестар Малер, Бриселска филхармонија, Национални оркестар Белгије, Оркестар МузикЕтерна, Санктпетербуршка филхармонија, Оркестар театра Марински, Филхармонија Сендаи, Краљевска филхармонија из Лондона, Бечки симфонијски оркестар и Радијски симфонијски оркестар из  Штутгарта са диригентима међу којима су Т. Куренцис, В. Петренко, В. Федосејев, М. Табачник, В. Велер, Е. Кривин, И. Темирканов, К. Нагано и Т. Сандерлинг и други.

 

Барабнов је као камерни музичар наступао са уметницима као што су Марта Аргерич, Јулијан Рахлин, Борис Андријанов, Павел Верников, Пјер Амојал, Елисо Вирсаладзе, Лијана Исакадзе.

 

Када је имао само 23 године, Андреј је именован за асистента Пјера Амојала на Конзерваторијуму у Лозани и од тада је веома тражен као предавач на многим међународним мајсторским курсевима. Међу којима су музичке институције у Бангкоку, Чикагу, Риги, Виљнусу, Стокхолму, Москви, Манчестеру, и друге.