Languages

Andreas Otenzamer

Austrijski klarinetista Andreas Otenzamer osvojio je publiku i kritičare jedinstvenom lepotom tona koju uspeva da izvuče iz svog instrumenta.

 

Otenzamer nastupa kao solista u najpoznatijim koncertnim dvoranama širom sveta sa orkestrima poput Berlinske, Bečke, Roterdamske filharmonije, Kamerne filharmonije iz Bremena, Tokijskog gradskog simfonijskog orkestra, Seulske filharmonije, Orkestra Metropoliten, Filharmonije Borusan iz Istanbula, pod upravom Marisa Jansonsa, Ser Sajmona Retla, Andrisa Nelsonsa, Janika Nezet-Segina, Alana Gilberta i Lorenca Viotija.

 

Kao kamerni muzičar sarađivao je sa Juđom Vang, Leonidasom Kavakosom, Janin Jansen, Lisom Batjašvili, Nemanjom Radulovićem, Nikolasom Altštatom i Sol Gabetom. Godine 2005. Andreas Otenzamer je osnovao trio klarineta Klarinots sa ocem Ernstom i bratom Danijelom.

 

Takođe je umetnički direktor festivala Birgenštok u Švajcarskoj, zajedno sa pijanistom Hozeom Galјardom, kao i festivala Artstrem u Berlinu.

 

U februaru 2013. ušao je u ekskluzivno partnerstvo za snimanje za Dojče Gramofon, tako postavši prvi samostalni klarinetista sa potpisanim ekskluzivnim ugovorom sa ovom kompanijom. Za svoj drugi album, Brams – Mađarska veza, dobio je nagradu EKO KLASIK kao Instrumentalista godine za 2015.

 

Na svom najnovijem albumu Nova era sarađivao je sa kolegama Emanuelom Paijem i Albrehtom Majerom i sa Kamernim orkestrom iz Potsdama na snimanju repertoara Manhajmske škole.

 

Za sezonu 2017/18. Otenzamer je dobio počasni status Rezidencijalnog umetnika sa Simfonijskim orkestrom Burnmut i Kamernim orkestrom iz Potsdama, zatim Umetnika Menjuhin fondacije na Menjuhinovom festivalu u Gštatu.

 

Andreas Otenzamer rođen je 1989. godine u Beču. Dolazi iz austrougarske porodice muzičara i rano ga je privukla muzika tako da je počeo sa časovima kada je imao svega četiri godine. Sa deset godina počeo je da studira violončelo na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Beču, a zatim, 2003. godine, prelazi na klarinet.

 

Godine 2009. prekinuo je postdiplomske studije na Harvardu da bi pohađao Orkestarsku akademiju Berlinske filharmonije.

 

Od 2011. godine je solo klarinetista Berlinske filharmonije.