Languages

Андреас Отензамер

Аустријски кларинетиста Андреас Отензамер освојио је публику и критичаре јединственом лепотом тона коју успева да извуче из свог инструмента.

 

Отензамер наступа као солиста у најпознатијим концертним дворанама широм света са оркестрима попут Берлинске, Бечке, Ротердамске филхармоније, Камерне филхармоније из Бремена, Токијског градског симфонијског оркестра, Сеулске филхармоније, Оркестра Метрополитен, Филхармоније Борусан из Истанбула, под управом Мариса Јансонса, Сер Сајмона Ретла, Андриса Нелсонса, Јаника Незет-Сегина, Алана Гилберта и Лоренца Виотија.

 

Као камерни музичар сарађивао је са Јуђом Ванг, Леонидасом Кавакосом, Јанин Јансен, Лисом Батјашвили, Немањом Радуловићем, Николасом Алтштатом и Сол Габетом. Године 2005. Андреас Отензамер је основао трио кларинета Кларинотс са оцем Ернстом и братом Данијелом.

 

Такође је уметнички директор фестивала Биргеншток у Швајцарској, заједно са пијанистом Хозеом Гаљардом, као и фестивала Артстрем у Берлину.

 

У фебруару 2013. ушао је у ексклузивно партнерство за снимање за Дојче Грамофон, тако поставши први самостални кларинетиста са потписаним ексклузивним уговором са овом компанијом. За свој други албум, Брамс – Мађарска веза, добио је награду ЕКО КЛАСИК као Инструменталиста године за 2015.

 

На свом најновијем албуму Нова ера сарађивао је са колегама Емануелом Паијем и Албрехтом Мајером и са Камерним оркестром из Потсдама на снимању репертоара Манхајмске школе.

 

За сезону 2017/18. Отензамер је добио почасни статус Резиденцијалног уметника са Симфонијским оркестром Бурнмут и Камерним оркестром из Потсдама, затим Уметника Мењухин фондације на Мењухиновом фестивалу у Гштату.

 

Андреас Отензамер рођен је 1989. године у Бечу. Долази из аустроугарске породице музичара и рано га је привукла музика тако да је почео са часовима када је имао свега четири године. Са десет година почео је да студира виолончело на Универзитету за музику и извођачке уметности у Бечу, а затим, 2003. године, прелази на кларинет.

 

Године 2009. прекинуо је постдипломске студије на Харварду да би похађао Оркестарску академију Берлинске филхармоније.

 

Од 2011. године је соло кларинетиста Берлинске филхармоније.