Languages

Andreas Bojde

Pijanistu Andreasa Bojdea, čiji nastupi „elektrišu” slušaoce širom sveta, kritičari u svojim hvalospevima nazvaju „gospodin 100.000 volti”. Nјegovi koncerti u najpoznatijim koncertnim salama i solistička gostovanja sa orkestrima poput Londonske filharmonije, Državne kapele iz Drezdena, Malezijske filharmonije, Simfonijskog orkestra Praškog radija, Drezdenske filharmonije, Simfonijskog orkestra iz Norčepinga, Ciriškog kamernog orkestra, Simfonijskog orkestra iz Majamija, Bamberškog simfonijskog orkestra, orkestra Hale iz Mančestera, Simfonijskog orkestra Bolјšoj taetra, Drezdenskog simfonijskog orkestra, engleskog kamernog ansambla London Mozart Players, Berlinskog simfonijskog orkestra i Oklandske filharmonije obezbedili su mu reputaciju istaknutog muzičkog umetnika.

 

Bojde je nastupao širom sveta: u Austriji, Kanadi, Čileu, Hrvatskoj, Češkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Holandiji, Izraelu, Italiji, Maleziji, Novom Zelandu, Norveškoj, Rumuniji, Srbiji, Slovačkoj, Sloveniji, Švedskoj, Švajcarskoj, Ukrajini, SAD-u i Vijetnamu. Neke od koncertnih sala u kojima je gostovanjima izazivao burne aplauze su Koncerthebau u Amsterdamu, Kralјevska festivalska dvorana i Vigmor Hol u Londonu, sala Kelnske filharmonije, dvorana Tonhale u Cirihu, Herkules sala u Minhenu, dvorana Simfonijskog orkestra iz Birmingema, Koncerthaus u Berlinu, dvorana Minhenske filharmonije, dvorana Muzikhale u Hamburgu, Gradsko pozorište iz Santjaga u Čileu, Gevandhaus u Lajpcigu, Pozorište Princa regenta u Minhenu i dvorana Pierpont Morgan u Nјujorku.

 

U produkciji diskogarfske kuće OehmsClassics, Andreas Bojde je snimio čitav opus kompozicija za klavir Johanesa Bramsa, a taj repertoar se sada izvodi kao ciklus. Brojna izdanja Bojdeovih snimaka dobijaju izvanredne kritike od najuticajnijih časopisa iz sveta muzike, koji su njegove izvedbe veličali kao „dela genija” (nemački Fono forum). Čestim prenosima i produkcijama, Bojde je uspostavio intenzivnu saradnju sa Nemačkim radijom.

 

Široki repertoar ovog traženog pijaniste obuhvata značajna klavirska dela svih velikih pravaca. Budući da je posvećen i savremenoj kompoziciji, Bojde je zaslužan za evropsku premijeru koncerta za klavir Četiri parabole Pola Šonfelda, kao i za prvo izvođenje Koncerta za klavir Džona Pikarda, koji je njemu i posvećen. O Bojdeovom interesovanju za muzikologiju svedoči njegova rekonstrukcija Šubert – varijacija od Roberta Šumana, koje je sada objavila diskografska kuća Hofmeister iz Lajpciga. Od Bojdeovog premijernog izvođenja 2000. godine u dvorani Pierpont Morgan u Nјujorku ovo delo izaziva veliku pažnju širom sveta.

 

Andreas Bojde je rođen u mestu Ošac, gde je 2012. godine upisan u Knjigu slavnih. Studirao je u klasi Kriste Holcvajsig i Amadeusa Veberzinkea u Drezdenu, a kasnije i kod Džejmsa Giba u Londonu u Gildhol školi za muziku i dramu. Veliki uticaj na Bojdea imao je i njegov mentor Malkolm Frejger.

 

Andreas Bojde živi u Londonu.