Languages

Андреас Бојде

Пијанисту Андреаса Бојдеа, чији наступи „електришу” слушаоце широм света, критичари у својим хвалоспевима назвају „господин 100.000 волти”. Његови концерти у најпознатијим концертним салама и солистичка гостовања са оркестрима попут Лондонске филхармоније, Државне капеле из Дрездена, Малезијске филхармоније, Симфонијског оркестра Прашког радија, Дрезденске филхармоније, Симфонијског оркестра из Норчепинга, Циришког камерног оркестра, Симфонијског оркестра из Мајамија, Бамбершког симфонијског оркестра, оркестра Хале из Манчестера, Симфонијског оркестра Бољшој таетра, Дрезденског симфонијског оркестра, енглеског камерног ансамбла London Mozart Players, Берлинског симфонијског оркестра и Окландске филхармоније обезбедили су му репутацију истакнутог музичког уметника.

 

Бојде је наступао широм света: у Аустрији, Канади, Чилеу, Хрватској, Чешкој, Француској, Немачкој, Великој Британији, Холандији, Израелу, Италији, Малезији, Новом Зеланду, Норвешкој, Румунији, Србији, Словачкој, Словенији, Шведској, Швајцарској, Украјини, САД-у и Вијетнаму. Неке од концертних сала у којима је гостовањима изазивао бурне аплаузе су Концертхебау у Амстердаму, Краљевска фестивалска дворана и Вигмор Хол у Лондону, сала Келнске филхармоније, дворана Тонхале у Цириху, Херкулес сала у Минхену, дворана Симфонијског оркестра из Бирмингема, Концертхаус у Берлину, дворана Минхенске филхармоније, дворана Музикхале у Хамбургу, Градско позориште из Сантјага у Чилеу, Гевандхаус у Лајпцигу, Позориште Принца регента у Минхену и дворана Пиерпонт Морган у Њујорку.

 

У продукцији дискогарфске куће OehmsClassics, Андреас Бојде је снимио читав опус композиција за клавир Јоханеса Брамса, а тај репертоар се сада изводи као циклус. Бројна издања Бојдеових снимака добијају изванредне критике од најутицајнијих часописа из света музике, који су његове изведбе величали као „дела генија” (немачки Фоно форум). Честим преносима и продукцијама, Бојде је успоставио интензивну сарадњу са Немачким радијом.

 

Широки репертоар овог траженог пијанисте обухвата значајна клавирска дела свих великих праваца. Будући да је посвећен и савременој композицији, Бојде је заслужан за европску премијеру концерта за клавир Четири параболе Пола Шонфелда, као и за прво извођење Концерта за клавир Џона Пикарда, који је њему и посвећен. О Бојдеовом интересовању за музикологију сведочи његова реконструкција Шуберт – варијација од Роберта Шумана, које је сада објавила дискографска кућа Hofmeister из Лајпцига. Од Бојдеовог премијерног извођења 2000. године у дворани Пиерпонт Морган у Њујорку ово дело изазива велику пажњу широм света.

 

Андреас Бојде је рођен у месту Ошац, где је 2012. године уписан у Књигу славних. Студирао је у класи Кристе Холцвајсиг и Амадеуса Веберзинкеа у Дрездену, а касније и код Џејмса Гиба у Лондону у Гилдхол школи за музику и драму. Велики утицај на Бојдеа имао је и његов ментор Малколм Фрејгер.

 

Андреас Бојде живи у Лондону.