Languages

Ana Tifu

Ana Tifu, pobednica prestižnog međunarodnog takmičenja Žorž Enesku u Bukureštu 2007. godine, smatra se jednim od najbolјih izvođača svoje generacije.

 

Rođena u Kalјariju, počela je da uči violinu sa šest godina sa svojim ocem, a već sa osam i da svira u javnosti, osvojivši prvu nagradu sa posebnim priznanjem za zasluge na takmičenju u Vitorio Venetu.

 

Sa jedanaest godina debitovala je kao solista u Nacionalnom orkestru Peji de la Loare, a sledeć́e godine, sa 12 godina, debitovala je u milanskoj Skali sa Koncertom za violinu i orkestar br. 1 Maksa Bruha.

 

Sa četrnaest godina osvaja prvu nagradu na međunarodnom takmičenju Vioti Valsezija i iste godine osvaja prvu nagradu na međunarodnom takmičenju M. Abado u Strezi. Diplomirala je sa petnaest godina na Konzervatorijumu u Kalјariju sa najvišim ocenama i počastima.

 

Ana Tifu se školovala u klasi Salvatorea Akarda na Valter Štaufer akademiji u Kremoni, a potom i na Akademiji Kiđana u Sijeni, gde je 2004. godine stekla počasnu diplomu.

 

Sa 17 godina primlјena je na Kertis institut u Filadelfiji, gde je studirala kod Arona Rozanda, Šmuela Aškenazija i Pamele Frank, a zatim se usavršavala u Parizu, gde je stekla višu diplomu koncertog izvođača.

 

Nastupala je sa nekim od najprestižnijih domaćih i međunarodnih orkestara kao što su Nacionalni orkestar Santa Ćećilija, Nacionalni orkestar italijanskog radija i televizije RAI u Torinu, Orkestar Fondacije Arena di Verona, Pozorišni orkestar Karlo Feliće iz Đenove, Filharmonijski orkestar Arturo Toskanini, Hajdn iz Bolcana i Trenta, Pozorišni orkestar La Feniće iz Venecije, Orkestar Simon Bolivar iz Venecuele, Filharmonija iz Štutgarta, Dortmundska filharmonija, Filharmonijski orkestar Žorž Enesku i Orkestar radija u Bukureštu, Litvanski kamerni orkestar, Minhenski kamerni orkestar, KZN filharmonijski orkestar iz Durbana, Izraelski filharmonijski solisti, Praški kamerni orkestar, Katarski filharmonijski orkestar, i sa čuvenim dirigentima, uklјučujucći Jurija Temirkanova, Gustava Dudamela, Dijega Mateuza, Davida Afkama, Juraja Valčuha, Mika Franka, Džona Akselroda, Kristofa Popena, Justusa Franca, Kristijana Mendeala, Horiju Andreskua, Sergijua Komisiona, Lua Džija, Đampaola Bizantija, Julijana Kovačeva, Huberta Saudanta, Žerara Korstena, Gabora Otvoša.

 

Najprestižniji skoriji i najavlјeni angažmani uklјučuju koncerte na festivalu Žorž Enesku u Bukureštu sa Orkestrom RAI iz Torina i Jurajom Valčuhom, turneju u Rusiji, ponovo sa RAI orkestrom, koncert sa Gustavom Dudamelom i orkestrom Simon Bolivar iz Venecuele, otvaranje sezone u Đenovi sa Teatrom Karlo Feliće gde je, za tu priliku, nastupila na čuvenoj violini Gvarneri del Đezu, poznatoj i kao Kanon, koja je pripadala Nikolu Paganiniju, otvaranje u Veneciji, uz La Feniće teatar sa Dijegom Mateuzom, inauguracioni koncert sezone Koncertnog društva iz Milana, otvaranje sezone u Veroni za Prijatelјe muzike, koncert na Stradivari festivalu u Kremoni, gde je nastupila zajedno sa Etoal Karlom Fraći, koncerti u auditorijumu Parko dela Muzika u Rimu zajedno sa Jurijem Temirkanovom i Orkestrom Akademija di Santa Ćećilija, kao i otvaranje sezone u Parizu, sa Filharmonijskim orkestrom radija Francuske i dirigentom Mikom Frankom.

 

Nedavno je snimala i za diskografsku kuću Vorner Klasiks, u duetu sa pijanistom Đuzepeom Andalorom.

 

Sarađivala je sa muzičarima kao što su Maksim Vengerov, Jurij Bašmet, Ecio Boso, Enriko Dindo, Žilijen Kventen, Đuzepe Andaloro, Peka Kusisto, Mario Brunelo, Majkl Najman, Boris Andrijanov, Karla Fraći, glumac Džon Malkovič, Andrea Bočeli, koji je 2011. godine pozvao Anu da nastupa kao gostujuća solistkinja na brojnim koncertima u Italiji, Egiptu i Sjedinjenim Državama.

 

Ostvarila je koncerte na renomiranim festivalima kao što su toskanski Festival sunca, Muzički festival u Mentonu, Ravelo festival, Al Bustan u Bejrutu i ​​Džordž Enesku festival za koji redovno dobija poziv, kao i u poznatim koncertnim salama poput Skale u Milanu, Auditorijum Parko dela Muzika u Rimu, Sala Verdi u Milanu, Velika dvorana u Sankt Peterburgu, Koncertna dvorana Čajkovski u Moskvi, Koncerthaus u Dortmundu, Koncerthaus u Berlinu, Betoven-Zal u Štutgartu, Teatro La Feniće u Veneciji, Dvorana Rudolfinum Dvoržak u Pragu, Ateneum i dvorana Palatuluj u Bukureštu, Medison Skver Garden u Nјujorku, Stejpls Centar u Los Anđelesu, Auditorijum Simon Bolivar u Karakasu.

 

Ana Tifu je učestvovala i u reklamnoj kampanji Alitalije 2011. godine, zajedno sa Rikardom Mutijem, Đuzepeom Tornatoreom i Eleonorom Abanjato.

 

Povodom letnje ravnodnevnice 2020. godine, Orkestar Nacionalne akademije Santa Ćećilija i Ana Tifu – koja za tu priliku nosi tri Fendi halјine – izvode Proleće iz Četiri godišnja doba Antonija Vivaldija, za projekat Anima Mundi modne kuće Fendi koji je prenošen onlajn.

 

Godine 2020, Rotari klub Milano Sempione joj je dodelio nagradu za žene Pol Haris.

 

Ana Tifu svira na violini Klejnenberg Đovanija Batiste Gvadanjinija iz 1783. godine, koju joj je ustupila Fondacija Kanali u Milanu.