Languages

Ana Tifu

Dobitnik takmičenja Žorž Enesku u Bukureštu za 2007. godinu,  Ana Tifu, smatra se jednom od vodećih violinistkinja svoje generacije.

 

Rođena u Kalјariju, počela je da svira violinu sa šest godina sa svojim ocem, a javno je nastupala sa osam godina kada je osvojila prvu nagradu sa posebnim počastima na seriji koncerata Vitorio Veneto. Sa jedanaest godina debitovala je kao solista sa Francuskim simfonijskim orkestrom iz Nanta, a sa dvanaest je izvela Bruhov violinski koncert u milanskoj Skali.

 

Sa 14 godina osvojila je prvu nagradu na međunarodnom takmičenju Vioti Valsesija, kao i u Strezi, gde je iste godine pobedila na Međunarodnom takmičenju Marčelo Abado. Diplomirala je sa posebnim počastima u Kalјariju kada je imala 15 godina. Studirala je kod Salvatorea Akarda na Akademiji Valter Štaufer u Kremoni i na Akademiji Kiđana u Sijeni, gde je 2004. godine dobila počasni sertifikat. U 17. godini primlјena je na Muzički institut Kertis u Filadelfiji, gde je studirala kod Arona Rosanda, Šmuela Aškenazija i Pamele Frank. Kasnije je dobila stipendiju od Međunarodne muzičke akademije u Kalјariju za studije u Parizu, gde je stekla diplomu na Ekol Normal.

 

Ana Tifu je nastupala sa mnogim svetski poznatim orkestrima i kamernim ansamblima, uklјučujući Nacionalni orkestar Santa Ćećilija, Nacionalni orkestar RAI iz Torina, Orkestar Fondacije Arena iz Verone, Orkestar Teatra Karlo Feliče iz Đenove, Filharmonijski orkestar Arturo Toskanini, Hajdnov orkestar iz Bolcana i Trenta, Orkestar Teatra La Feniče iz Venecije, orkestar Simon Bolivar iz Venecuele, Filharmonija iz Štutgarta, Dortmunda, Filharmonija Žorž Enesku i Radijski orkestar iz Bukurešta, Litvanski kamerni orkestar, Minhenski kamerni orkestar, Filharmonija KZN iz Durbana, Izraelska filharmonija solista, Praški kamerni orkestar, Filharmonijski orkestar iz Katara.

 

Radila je sa dirigentima kao što su Jurij Temirkanov, Gustavo Dudamel, Dijego Mateuz, David Afkam, Juraj Valcuha, Džon Ekslrod, Kristof Popen, Justus Franc, Kristijan Mandeal, Oria Andresku, Sergiu Komisiona, Lu Džia, Đanpaolo Bizanti, Džulian Kovačev, Iber Sudan, Žerar Korsten, Gabor Etveš.

 

Među njenim skorašnjim i predstojećim angažmanima izdvajaju se nastupi na Međunarodnom festivalu Žorž Enesku u Bukureštu sa orkestrom RAI iz Torina pod upravom Juraja Valcuhe, turneje po Rusiji i sa orkestrom RAI, zatim saradnja sa Gustavom Dudamelom i Orkestrom Simon Bolivar, otvaranje koncertnih sezona u Đenovi u Teatru Karlo Feliče, gde je svirala na poznatoj violini Gvarneri del Đezu Il Cannone Nikole Paganinija, zatim koncertne sezone u Veneciji u Teatru Feniče sa Dijegom Mateuzom, kao i u Milanu za koncertno društvo Prijatelјi muzike, i Veroni za Prijatelјe muzike. Na festivalu Stradivari u Kremoni nastupala je sa primabalerinom Karlom Fraći, na koncertima u Rimu sa Jurijem Temirkanovim i orkestrom Akademije Santa Ćećilija i na otvaranju koncertne sezone u Parizu, sa Filharmonijskim orkestrom Radio Francuske.

 

Nedavno je debitovala za Vorner Klasiks, gde je snimala sa italijanskim pijanistom Đuzepeom Andalorom.

 

Sarađivala je sa muzičarima kao što su Maksim Vengerov, Jurij Bašmet, Đulijen Kventin, Đuzepe Andaloro, Peka Kusisto, Mario Brunelo, Majkl Najman, Boris Andrijanov, primabalerina Karla Fraći, glumac Džon Malkovič i pevač Andrea Bočeli, koji je pozvao Anu da bude specijalni gost za koncerte u Italiji, Egiptu i Sjedinjenim Američkim Državama.

 

Nastupala je na poznatim festivalima kao što su: Sunce Toskane, muzički festival u Mentonu, muzički festival u Ravelu, muzički festivali Al Bustan u Bejrutu i ​​Žorž Enesku, kao i u nekim od najpoznatijih institucija i koncertnih dvorana u koje spadaju milanska Skala, auditorium Park muzike u Rimu, sala Verdi u Milanu, Velika sala u Sanktpeterburgu, koncertna dvorana Čajkovski u Moskvi, koncertna dvorana u Dortmundu, koncertna dvorana u Berlinu, dvorana Betoven u Štutgartu, Teatar Feniče u Veneciji, sala Dvoržak u zgradi Rudolfinum u Pragu, Ateneo i sala Palatului u Bukureštu, Medison Skver Garden u Nјujorku, Stejpls centar u Los Anđelesu i dvorana Simon Bolivar u Karakasu.

 

Ana Tifu je zaštitno lice italijanske avio kompanije Alitalia, zajedno sa dirigentom Rikardom Mutijem, režiserom Đuzepeom Tornatoreom i plesačicom Eleonorom Abanjato.

 

Ana Tifu svira na violini Antonio Stradivari Maršal Bertije eks Napoleon iz 1716. godine, koju joj je ustupilo Associazione Canale iz Milana.