Languages

Ана Тифу

Добитник такмичења Жорж Енеску у Букурешту за 2007. годину,  Ана Тифу, сматра се једном од водећих виолинисткиња своје генерације.

 

Рођена у Каљарију, почела је да свира виолину са шест година са својим оцем, а јавно је наступала са осам година када је освојила прву награду са посебним почастима на серији концерата Виторио Венето. Са једанаест година дебитовала је као солиста са Француским симфонијским оркестром из Нанта, а са дванаест је извела Брухов виолински концерт у миланској Скали.

 

Са 14 година освојила је прву награду на међународном такмичењу Виоти Валсесија, као и у Стрези, где је исте године победила на Међународном такмичењу Марчело Абадо. Дипломирала је са посебним почастима у Каљарију када је имала 15 година. Студирала је код Салватореа Акарда на Академији Валтер Штауфер у Кремони и на Академији Киђана у Сијени, где је 2004. године добила почасни сертификат. У 17. години примљена је на Музички институт Кертис у Филаделфији, где је студирала код Арона Росанда, Шмуела Ашкеназија и Памеле Франк. Касније је добила стипендију од Међународне музичке академије у Каљарију за студије у Паризу, где је стекла диплому на Екол Нормал.

 

Ана Тифу је наступала са многим светски познатим оркестрима и камерним ансамблима, укључујући Национални оркестар Санта Ћећилија, Национални оркестар РАИ из Торина, Оркестар Фондације Арена из Вероне, Оркестар Театра Карло Феличе из Ђенове, Филхармонијски оркестар Артуро Тосканини, Хајднов оркестар из Болцана и Трента, Оркестар Театра Ла Фениче из Венеције, оркестар Симон Боливар из Венецуеле, Филхармонија из Штутгарта, Дортмунда, Филхармонија Жорж Енеску и Радијски оркестар из Букурешта, Литвански камерни оркестар, Минхенски камерни оркестар, Филхармонија КЗН из Дурбана, Израелска филхармонија солиста, Прашки камерни оркестар, Филхармонијски оркестар из Катара.

 

Радила је са диригентима као што су Јуриј Темирканов, Густаво Дудамел, Дијего Матеуз, Давид Афкам, Јурај Валцуха, Џон Екслрод, Кристоф Попен, Јустус Франц, Кристијан Мандеал, Ориа Андреску, Сергиу Комисиона, Лу Џиа, Ђанпаоло Бизанти, Џулиан Ковачев, Ибер Судан, Жерар Корстен, Габор Етвеш.

 

Међу њеним скорашњим и предстојећим ангажманима издвајају се наступи на Међународном фестивалу Жорж Енеску у Букурешту са оркестром РАИ из Торина под управом Јураја Валцухе, турнеје по Русији и са оркестром РАИ, затим сарадња са Густавом Дудамелом и Оркестром Симон Боливар, отварање концертних сезона у Ђенови у Театру Карло Феличе, где је свирала на познатој виолини Гварнери дел Ђезу Il Cannone Николе Паганинија, затим концертне сезоне у Венецији у Театру Фениче са Дијегом Матеузом, као и у Милану за концертно друштво Пријатељи музике, и Верони за Пријатеље музике. На фестивалу Страдивари у Кремони наступала је са примабалерином Карлом Фраћи, на концертима у Риму са Јуријем Темиркановим и оркестром Академије Санта Ћећилија и на отварању концертне сезоне у Паризу, са Филхармонијским оркестром Радио Француске.

 

Недавно је дебитовала за Ворнер Класикс, где је снимала са италијанским пијанистом Ђузепеом Андалором.

 

Сарађивала је са музичарима као што су Максим Венгеров, Јуриј Башмет, Ђулијен Квентин, Ђузепе Андалоро, Пека Кусисто, Марио Брунело, Мајкл Најман, Борис Андријанов, примабалерина Карла Фраћи, глумац Џон Малкович и певач Андреа Бочели, који је позвао Ану да буде специјални гост за концерте у Италији, Египту и Сједињеним Америчким Државама.

 

Наступала је на познатим фестивалима као што су: Сунце Тоскане, музички фестивал у Ментону, музички фестивал у Равелу, музички фестивали Ал Бустан у Бејруту и ​​Жорж Енеску, као и у неким од најпознатијих институција и концертних дворана у које спадају миланска Скала, аудиториум Парк музике у Риму, сала Верди у Милану, Велика сала у Санктпетербургу, концертна дворана Чајковски у Москви, концертна дворана у Дортмунду, концертна дворана у Берлину, дворана Бетовен у Штутгарту, Театар Фениче у Венецији, сала Дворжак у згради Рудолфинум у Прагу, Атенео и сала Палатулуи у Букурешту, Медисон Сквер Гарден у Њујорку, Стејплс центар у Лос Анђелесу и дворана Симон Боливар у Каракасу.

 

Ана Тифу је заштитно лице италијанске авио компаније Alitalia, заједно са диригентом Рикардом Мутијем, режисером Ђузепеом Торнатореом и плесачицом Елеонором Абањато.

 

Ана Тифу свира на виолини Антонио Страдивари Маршал Бертије екс Наполеон из 1716. године, коју јој је уступило Associazione Canale из Милана.