Languages

Ана Тифу

Ана Тифу, победница престижног међународног такмичења Жорж Енеску у Букурешту 2007. године, сматра се једним од најбољих извођача своје генерације.

 

Рођена у Каљарију, почела је да учи виолину са шест година са својим оцем, а већ са осам и да свира у јавности, освојивши прву награду са посебним признањем за заслуге на такмичењу у Виторио Венету.

 

Са једанаест година дебитовала је као солиста у Националном оркестру Пеји де ла Лоаре, а следећ́е године, са 12 година, дебитовала је у миланској Скали са Концертом за виолину и оркестар бр. 1 Макса Бруха.

 

Са четрнаест година осваја прву награду на међународном такмичењу Виоти Валсезија и исте године осваја прву награду на међународном такмичењу М. Абадо у Стрези. Дипломирала је са петнаест година на Конзерваторијуму у Каљарију са највишим оценама и почастима.

 

Ана Тифу се школовала у класи Салватореа Акарда на Валтер Штауфер академији у Кремони, а потом и на Академији Киђана у Сијени, где је 2004. године стекла почасну диплому.

 

Са 17 година примљена је на Кертис институт у Филаделфији, где је студирала код Арона Розанда, Шмуела Ашкеназија и Памеле Франк, а затим се усавршавала у Паризу, где је стекла вишу диплому концертог извођача.

 

Наступала је са неким од најпрестижнијих домаћих и међународних оркестара као што су Национални оркестар Санта Ћећилија, Национални оркестар италијанског радија и телевизије РАИ у Торину, Оркестар Фондације Арена ди Верона, Позоришни оркестар Карло Фелиће из Ђенове, Филхармонијски оркестар Артуро Тосканини, Хајдн из Болцана и Трента, Позоришни оркестар Ла Фениће из Венеције, Оркестар Симон Боливар из Венецуеле, Филхармонија из Штутгарта, Дортмундска филхармонија, Филхармонијски оркестар Жорж Енеску и Оркестар радија у Букурешту, Литвански камерни оркестар, Минхенски камерни оркестар, КЗН филхармонијски оркестар из Дурбана, Израелски филхармонијски солисти, Прашки камерни оркестар, Катарски филхармонијски оркестар, и са чувеним диригентима, укључујући Јурија Темирканова, Густава Дудамела, Дијега Матеуза, Давида Афкама, Јураја Валчуха, Мика Франка, Џона Акселрода, Кристофа Попена, Јустуса Франца, Кристијана Мендеала, Хорију Андрескуа, Сергијуа Комисиона, Луа Џија, Ђампаола Бизантија, Јулијана Ковачева, Хуберта Сауданта, Жерара Корстена, Габора Отвоша.

 

Најпрестижнији скорији и најављени ангажмани укључују концерте на фестивалу Жорж Енеску у Букурешту са Оркестром РАИ из Торина и Јурајом Валчухом, турнеју у Русији, поново са РАИ оркестром, концерт са Густавом Дудамелом и оркестром Симон Боливар из Венецуеле, отварање сезоне у Ђенови са Театром Карло Фелиће где је, за ту прилику, наступила на чувеној виолини Гварнери дел Ђезу, познатој и као Канон, која је припадала Николу Паганинију, отварање у Венецији, уз Ла Фениће театар са Дијегом Матеузом, инаугурациони концерт сезоне Концертног друштва из Милана, отварање сезоне у Верони за Пријатеље музике, концерт на Страдивари фестивалу у Кремони, где је наступила заједно са Етоал Карлом Фраћи, концерти у аудиторијуму Парко дела Музика у Риму заједно са Јуријем Темиркановом и Оркестром Академија ди Санта Ћећилија, као и отварање сезоне у Паризу, са Филхармонијским оркестром радија Француске и диригентом Миком Франком.

 

Недавно је снимала и за дискографску кућу Ворнер Класикс, у дуету са пијанистом Ђузепеом Андалором.

 

Сарађивала је са музичарима као што су Максим Венгеров, Јуриј Башмет, Ецио Босо, Енрико Диндо, Жилијен Квентен, Ђузепе Андалоро, Пека Кусисто, Марио Брунело, Мајкл Најман, Борис Андријанов, Карла Фраћи, глумац Џон Малкович, Андреа Бочели, који је 2011. године позвао Ану да наступа као гостујућа солисткиња на бројним концертима у Италији, Египту и Сједињеним Државама.

 

Остварила је концерте на реномираним фестивалима као што су тоскански Фестивал сунца, Музички фестивал у Ментону, Равело фестивал, Ал Бустан у Бејруту и ​​Џорџ Енеску фестивал за који редовно добија позив, као и у познатим концертним салама попут Скале у Милану, Аудиторијум Парко дела Музика у Риму, Сала Верди у Милану, Велика дворана у Санкт Петербургу, Концертна дворана Чајковски у Москви, Концертхаус у Дортмунду, Концертхаус у Берлину, Бетовен-Зал у Штутгарту, Театро Ла Фениће у Венецији, Дворана Рудолфинум Дворжак у Прагу, Атенеум и дворана Палатулуј у Букурешту, Медисон Сквер Гарден у Њујорку, Стејплс Центар у Лос Анђелесу, Аудиторијум Симон Боливар у Каракасу.

 

Ана Тифу је учествовала и у рекламној кампањи Алиталије 2011. године, заједно са Рикардом Мутијем, Ђузепеом Торнатореом и Елеонором Абањато.

 

Поводом летње равнодневнице 2020. године, Оркестар Националне академије Санта Ћећилија и Ана Тифу – која за ту прилику носи три Фенди хаљине – изводе Пролеће из Четири годишња доба Антонија Вивалдија, за пројекат Анима Мунди модне куће Фенди који је преношен онлајн.

 

Године 2020, Ротари клуб Милано Семпионе јој је доделио награду за жене Пол Харис.

 

Ана Тифу свира на виолини Клејненберг Ђованија Батисте Гвадањинија из 1783. године, коју јој је уступила Фондација Канали у Милану.