Languages

Aleksej Volodin

Aleksej Volodin je poznat po veoma istančanom osećaju i brilјantnoj tehnici, zbog čega redovno dobija pozive za gostovanja sa najbolјim svetskim orkestrima. Karakteriše ga izuzetno raznolik repertoar, od Betovena i Bramsa, preko Čajkovskog, Rahmanjinova, Prokofjeva i Skrjabina do Geršvina i Ščedrina.
 

Kao rezidencijalni umetnik u Pozorištu Marinski u sezoni 2014/15, Volodin nastupa na pet koncerata, uklјučujući i resital kojim će otvoriti sezonu. Redovno sarađuje sa Valerijem Gergijevim, sa kojim će tokom tekuće i narednih sezona nastupati na gostovanjima sa Orkestrom Marinski na Festivalu Baltičkog mora u Stokholmu, u dortmundskom Koncerthausu i bečkom Koncerthausu, kao i sa Minhenskom filharmonijom i Londonskim simfonijskim orkestrom. Prošle godine je svirao svih pet Betovenovih koncerata sa orkestrom Marinski na Betovenovom maratonu.
 

Drugi značajni angažmani u sezoni 2014/15. su evropska turneja sa Roterdamskom filharmonijom, nastup sa Štutgartskom filharmonijom pod upravom Vladimira Fedosejeva, Simfonijskim orkestrom iz Barselone, Bornmutskim simfonijskim orkestrom i dirigentom Endruom Litonom, Filharmonijom Holandskog radija i orkestrom Varšavska simfonija na Festivalu Betoven u Varšavi. Prošle sezone je prvi put sarađivao sa Simfonijskim orkestrom Švedskog radija i Simfonijskim orkestrom Danskog radija.
 

Aleksej Volodin je veoma tražen kao izvođač resitala, zbog čega redovno nastupa u okviru Međunarodnog ciklusa klavirskih resitala u Londonu, zatim u Vigmor Holu, bečkom Koncerthausu, Staroj operi u Frankfurtu, minhenskoj Herkules sali, ciriškoj dvorani Tonhale, u Fondaciji Gulbenkijan u Lisabonu, Nacionalnoj koncertnoj dvorani u Tajpeju, Nacionalnom muzičkom auditorijumu u Madridu, Palati muzike u Barseloni, amsterdamskom Koncertgebau, pariskoj Sali Plejel i Velikoj sali Moskovskog konzervatorijuma.
 

Volodin objavlјuje snimke za diskografsku kuću Challenge Classics. Nјegov poslednji snimak kompozicija za solo klavir S. Rahmanjinova objavlјen je 2013. godine. Na prethodnom albumu bile su klavirske kompozicije Šumana, Ravela i Skrjabina, a izdanje pre toga, sa delima Šopena, nagrađeno je priznanjem Choc de Classica, a od časopisa Diapason je dobilo pet zvezdica. Redovan je učesnik festivala poput Letnjeg festivala u Bad Kisingenu, festivala Rok Danteron, La Fol Žurne, Belih noći u Sankt Peterburgu i Uskršnjeg festivala u Moskvi.
 

Aleksej Volodin je rođen 1977. godine u Lenjingradu. Muzičko obrazovanje je stekao na Ruskoj muzičkoj akademiji Gnjesin, a zatim na Moskovskom konzervatorijumu u klasi Eliso Virsaladze. Studije je 2001. godine nastavio na Međunarodnoj klavirskoj akademiji na jezeru Komo. Međunarodno priznanje je stekao nakon trijumfa na Međunarodnom takmičenju Geza Anda u Cirihu 2003. godine.