Languages

Aleksej Volodin

Poznat po izuzetno osećajnom i tehnički brilјantnom sviranju, Aleksej Volodin ima vrlo raznolik repertoar, od Betovena i Bramsa, zatim Čajkovskog, Rahmanjinova i Prokofjeva, pa sve do Skrjabina, Ščedrina i Metnera.

Najznačajniji momenti sezone 2020/21 u Evropi uklјučili su koncerte sa Simfonijskim orkestrom iz Berna i Stanislavom Kočanovskim, Kralјevskom filharmonijom iz Liježa sa Žan-Žakom Kantorovim, Simfonijskim orkestrom Radio Praga i Aleksandrom Librajhom, Orkestrom severne Holandije, Simfonijskim orkestrom Malmea sa Robertom Trevinom i Ruskim nacionalnim orkestrom. Kao aktivni izvođač u Aziji, Volodin će nastupiti sa Simfonijskim orkestrom iz Kjota, Singapurskim simfonijskim orkestrom i Šangajskom filharmonijom.

U prethodnim sezonama nastupao je sa Simfonijskim orkestrom iz Montreala, Orkestrom NCPA iz Kine, simfonijskim orkestrima Bi-Bi-Si-ja i NHK, Frankofonskim orkestrom Švajcarske, Simfonijskim orkestrom iz Antverpena, Orkestrom Gulbenkijan, Orkestrom teatra Marijinski i Filharmonijom iz Sankt Peterburga.

Volodin se redovno pojavlјuje na resitalima i nastupao je u poznatim muzičkim auditorijumima kao što su Bečki Koncerthaus, Palau de la Musika iz Barselone, Teatar Marijinski, Pariska filharmonija, Alte Oper iz Frankfurta, Tonhale iz Ciriha i Nacionalni muzički auditorijum iz Madrida. Ove sezone nastupa u Švajcarskoj, Nacionalnom centru za izvođačke umetnosti u Pekingu i na Univerzitetu u Hong Kongu.

Aktivni je kamerni muzičar i ima dugogodišnju saradnju sa mnogim muzičarima kao što su Sol Gabeta, kojoj se ove sezone pridružuje radi nastupa na Societe des Grands Interpretes u Parizu, na turneji sa resitalima u Švajcarskoj i na festivalu Solsberg. Dosadašnji kamerni partneri bili su mu Janin Jansen, Julijan Rahlin, Miša Majski, kao i kvarteti Borodin, Modilјani, Kazals i Kremona.

Najnoviji album Alekseja Volodina za produkcijsku kuću Marijinski bio je Klavirski koncert br. 4 Sergeja Prokofjeva, kojim je dirigovao Valerij Gergijev. Godine 2013. objavlјen je disk koji je Volodin snimio sa solističkim delima Sergeja Rahmanjinova za produkcijsku kuću Challenge Classics. Takođe je snimio solo album sa delima Šumana, Ravela i Skrjabina, a njegov raniji CD sa muzikom Frederika Šopena osvojio je nagradu Choc de Classica i dobio pet zvezdica od časopisa Dijapazon.

Kao redovni umetnik na festivalima, Volodin je učestvovao na Festivalu kamerne muzike u Kapošvaru, na Festivalu Noći u dvorcu de la Mut, Muzičkim varijacijama iz Taneja, letnjem festivalu Bad Kisingen, La rok d’Anteron, na susretu muzičara u Evijanu, na festivalu La Fol Žurne, na Festivalu belih noći u Sankt Peterburgu, na međunarodnom festivalu Sv. Magnus i na moskovskom Uskršnjem festivalu.

Rođen 1977. godine u Lenjingradu, Aleksej Volodin je studirao na moskovskoj Akademiji Gnjesin, a kasnije i kod čuvene pijanistkinje Eliso Virsaladze na Moskovskom konzervatorijumu. Godine 2001. nastavio je studije na Međunarodnoj akademiji za klavir na jezeru Komo i stekao svetsko  priznanje nakon pobede na međunarodnom takmičenju Geza Anda u Cirihu 2003. godine.

Aleksej Volodin svira isklјučivo na klavirima marke Stenvej.