Languages

Алексеј Володин

Познат по изузетно осећајном и технички бриљантном свирању, Алексеј Володин има врло разнолик репертоар, од Бетовена и Брамса, затим Чајковског, Рахмањинова и Прокофјева, па све до Скрјабина, Шчедрина и Метнера.

Најзначајнији моменти сезоне 2020/21 у Европи укључили су концерте са Симфонијским оркестром из Берна и Станиславом Кочановским, Краљевском филхармонијом из Лијежа са Жан-Жаком Канторовим, Симфонијским оркестром Радио Прага и Александром Либрајхом, Оркестром северне Холандије, Симфонијским оркестром Малмеа са Робертом Тревином и Руским националним оркестром. Као активни извођач у Азији, Володин ће наступити са Симфонијским оркестром из Кјота, Сингапурским симфонијским оркестром и Шангајском филхармонијом.

У претходним сезонама наступао је са Симфонијским оркестром из Монтреала, Оркестром НЦПА из Кине, симфонијским оркестрима Би-Би-Си-ја и НХК, Франкофонским оркестром Швајцарске, Симфонијским оркестром из Антверпена, Оркестром Гулбенкијан, Оркестром театра Маријински и Филхармонијом из Санкт Петербурга.

Володин се редовно појављује на реситалима и наступао је у познатим музичким аудиторијумима као што су Бечки Концертхаус, Палау де ла Мусика из Барселоне, Театар Маријински, Париска филхармонија, Алте Опер из Франкфурта, Тонхале из Цириха и Национални музички аудиторијум из Мадрида. Ове сезоне наступа у Швајцарској, Националном центру за извођачке уметности у Пекингу и на Универзитету у Хонг Конгу.

Активни је камерни музичар и има дугогодишњу сарадњу са многим музичарима као што су Сол Габета, којој се ове сезоне придружује ради наступа на Societe des Grands Interpretes у Паризу, на турнеји са реситалима у Швајцарској и на фестивалу Солсберг. Досадашњи камерни партнери били су му Јанин Јансен, Јулијан Рахлин, Миша Мајски, као и квартети Бородин, Модиљани, Казалс и Кремона.

Најновији албум Алексеја Володина за продукцијску кућу Маријински био је Клавирски концерт бр. 4 Сергеја Прокофјева, којим је дириговао Валериј Гергијев. Године 2013. објављен је диск који је Володин снимио са солистичким делима Сергеја Рахмањинова за продукцијску кућу Challenge Classics. Такође је снимио соло албум са делима Шумана, Равела и Скрјабина, а његов ранији ЦД са музиком Фредерика Шопена освојио је награду Choc de Classica и добио пет звездица од часописа Дијапазон.

Као редовни уметник на фестивалима, Володин је учествовао на Фестивалу камерне музике у Капошвару, на Фестивалу Ноћи у дворцу де ла Мут, Музичким варијацијама из Танеја, летњем фестивалу Бад Кисинген, Ла рок д’Антерон, на сусрету музичара у Евијану, на фестивалу Ла Фол Журне, на Фестивалу белих ноћи у Санкт Петербургу, на међународном фестивалу Св. Магнус и на московском Ускршњем фестивалу.

Рођен 1977. године у Лењинграду, Алексеј Володин је студирао на московској Академији Гњесин, а касније и код чувене пијанисткиње Елисо Вирсаладзе на Московском конзерваторијуму. Године 2001. наставио је студије на Међународној академији за клавир на језеру Комо и стекао светско  признање након победе на међународном такмичењу Геза Анда у Цириху 2003. године.

Алексеј Володин свира искључиво на клавирима марке Стенвеј.