Languages

Алексеј Володин

Хваљен за свој изузетно осећајан приступ и бриљантну технику, Алексеј Володин сарађује са оркестрима највишег ранга. Његов репертоар је изузетно разноврстан, обухватајући композиторе од Бетовена и Брамса, преко Чајковског, Рахмањинова, Прокофјева и Скрјабина, све до Шчедрина и Метнера.

 

Истакнути наступи Володина у концертној сезони 2023/24, обухватају наступе са Симфонијским оркестром Тајпеја, Филхармонијом из Шангаја, Симфонијским оркестром из Хирошиме, Симфонијским оркестром из Израела Ришон Ле Цион, Словачком филхармонијом, Београдском филхармонијом, Оркестром Кастиље и Леона, Симфонијским оркестром Јерусалима и мадридским Оркестром де ла Комунидад.

 

У претходним концертним сезонама, наступао је са Симфонијским оркестром из Монтреала, оркестром Националног центра за извођачке уметности у Кини, Симфонијским оркестром Би-Би-Сија, Симфонијским оркестром из Винипега, Сингапурским симфонијским оркестром, Симфонијским оркестром НХК, Оркестром романске Швајцарске, Симфонијским оркестром из Кјота, Стразбуршком филхармонијом, Симфонијским оркестром из Антверпа, оркестром Театра Марински, оркестром Филхармонија, и Филхармонијом из Санкт Петербурга. Такође је сарађивао са диригентима попут Семјона Бишкова, Станислава Кочановског и Роберта Тревина.

 

Володин редовно одржава реситале у дворанама попут бечког Концертхауса, Палате каталонске музике у Барселони, театра Марински, Филхармоније у Паризу, Алте Опер у Франкфурту, и Националном аудиторијуму у Мадриду. Ове сезоне, наступиће поново у бечком Концертхаусу, Вигмор Холу, Центру Паул Кле, Музикгебауу, на Музичком фестивалу у Дрездену, Сали Макс Јозеф у Минхенској резиденцији, Концертхаусу у Блајбаху, Франкфуртер Хофу, лисабонском Музичком дому и Националном театру у Лими (Перу).

 

Као активни камерни музичар, има дугогодишњу сарадњу са многим уметницима, укључујући Игора Левита, Клер Хуангчи и Сол Габету. Претходни камерни партнери су били Јанин Јансен, Јулијан Рахлин и Миша Мајски, као и квартет Бородин, квартет Модиљани, Куартето Казалс и квартет Кремона. Ове сезоне наступа са уметницима као што су Иштван Вардаи и Елдбјерг Хемсинг за трио реситале и редовно ради са Олгом Пашченко, Клер Хуангчи и његовом супругом Едит Пења за реситале клавирског дуа.

 

Володинов најновији албум за кућу Марински био је Клавирски концерт бр. 4 Прокофјева, којим је дириговао Гергијев. Снимио је соло дела Рахмањинова, као и соло албум Шумана, Равела и Скрјабина, а његов ранији Шопенов диск освојио је бројна признања.

 

Володин је наступао на Међународном фестивалу камерне музике Капошвар, Ноћи у дворцу Мует, Лета у Бад Кисингену, Ла Рок д​’Антерон, Евијан, Ла фол журне, Беле ноћи у Санкт Петербургу, Међународном фестивалу Св. Магнус, Фестивалу Интерхармони и Ускршњем фестивалу у Москви.

 

Рођен 1977. у Лењинграду, Алексеј Володин је студирао на московској академији Гњесин, а касније код Елисо Вирсаладзе на Московском конзерваторијуму. Године 2001. наставио је студије на Међународној клавирској академији на језеру Комо и стекао међународно признање након победе на Међународном такмичењу Геза Анда у Цириху 2003. године.