Languages

Алексеј Володин

Алексеј Володин је познат по веома истанчаном осећају и бриљантној техници, због чега редовно добија позиве за гостовања са најбољим светским оркестрима. Карактерише га изузетно разнолик репертоар, од Бетовена и Брамса, преко Чајковског, Рахмањинова, Прокофјева и Скрјабина до Гершвина и Шчедрина.
 
Као резиденцијални уметник у Позоришту Марински у сезони 2014/15, володин наступа на пет концерата, укључујући и реситал којим ће отворити сезону. Редовно сарађује са Валеријем Гергијевим, са којим ће током текуће и наредних сезона наступати на гостовањима са Оркестром Марински на Фестивалу Балтичког мора у Стокхолму, у дортмундском Концертхаусу и бечком Концертхаусу, као и са Минхенском филхармонијом и Лондонским симфонијским оркестром. Прошле године је свирао свих пет Бетовенових концерата са оркестром Марински на Бетовеновом маратону.
 

Други значајни ангажмани у сезони 2014/15. су европска турнеја са Ротердамском филхармонијом, наступ са Штутгартском филхармонијом под управом Владимира Федосејева, Симфонијским оркестром из Барселоне, Борнмутским симфонијским оркестром и диригентом Ендруом Литоном, Филхармонијом Холандског радија и оркестром Варшавска симфонија на Фестивалу Бетовен у Варшави. Прошле сезоне је први пут сарађивао са Симфонијским оркестром Шведског радија и Симфонијским оркестром Данског радија.
 

Алексеј Володин је веома тражен као извођач реситала, због чега редовно наступа у оквиру Међународног циклуса клавирских реситала у Лондону, затим у Вигмор Холу, бечком Концертхаусу, Старој опери у Франкфурту, минхенској Херкулес сали, циришкој дворани Тонхале, у Фондацији Гулбенкијан у Лисабону, Националној концертној дворани у Тајпеју, Националном музичком аудиторијуму у Мадриду, Палати музике у Барселони, амстердамском Концертгебау, париској сали Плејел и Великој сали Московског конзерваторијума.
 

Володин објављује снимке за дискографску кућу Challenge Classics. Његов последњи снимак композиција за соло клавир С. Рахмањинова објављен је 2013. године. На претходном албуму биле су клавирске композиције Шумана, Равела и Скрјабина, а издање пре тога, са делима Шопена, награђено је признањем Choc de Classica, а од часописа Diapason је добило пет звездица. Редован је учесник фестивала попут Летњег фестивала у Бад Кисингену, фестивала Рок Дантерон, Ла Фол Журне, Белих ноћи у Санкт Петербургу и Ускршњег фестивала у Москви.
 

Алексеј Володин је рођен 1977. године у Лењинграду. Музичко образовање је стекао на Руској музичкој академији Гњесин, а затим на Московском конзерваторијуму у класи Елисо Вирсаладзе. Студије је 2001. године наставио на Међународној клавирској академији на језеру Комо. Међународно признање је стекао након тријумфа на Међународном такмичењу Геза Анда у Цириху 2003. године.