Languages

Aleksandra Šuklar

Afirmisanu kao vrsnu multiperkusionistkinju i marimba umetnicu, Aleksandru Šuklar krasi izvanredna muzikalnost, tehnika, temperament i senzibilitet prema svakom muzičkom stilu; veštine koje oblikuju njen jedinstveni umetnički pristup. Njen raznovrstan muzički jezik i nastupi kojima ukršta žanrove, obuhvataju program koji se kreće od  klasičnih dela i savremenih kompozicija, sve do filmske muzike i crossover projekata.

 

Kao solista, Aleksandra je nastupala u renomiranim koncertnim dvoranama kao što su bečki Muzikferajn, ORF-Radiokulturhaus, Nemačko pozorište u Berlinu, kao i na festivalima poput Roleks Arts Vikend, Bečki festival savremene muzike, Nedelja muzike Gustava Malera, NOMUS i bečki Saksfest, između ostalih.

 

Aleksandra Šuklar je dobitnica brojnih nagrada sa nacionalnih i međunarodnih takmičenja širom Evrope (Španija, Hrvatska, Slovenija, Bugarska, Austrija…) i bila je laureat takmičenja Fidelio u ORF-Radiokulturhaus u Beču 2014. i 2015. godine. Federalna kancelarija Austrije prepoznala ju je kao jednog od najistaknutijih mladih umetnika koji žive u Beču i shodno tome dodelila joj stipendiju za 2016/2017. godinu.

 

Redovno sarađuje sa različitim ansamblima i orkestrima, uključujući Simfonijski orkestar Bečke državne opere, ORF Simfonijski orkestar Bečkog radija, Bečki kamerni orkestar, Sinhron scenski orkestar, Slovenačku filharmoniju, Simfonijski orkestar slovenačkog radija i televizije, Kamerni orkestar Anima Muzike, Kamerni orkestar Australije, Ansambl Kontrapunkt i Zagrebačke soliste.

 

Rođena u porodici muzičara, Aleksandra je svoje muzičko obrazovanje počela sa 5 godina, kada je krenula na časove violine u Novom Sadu, u Srbiji. Nakon preseljenja u Sloveniju, sa 11 godina je počela da uči udaraljke, a kasnije je nastavila studije u Beču, u Austriji. Diplomirala je 2016. godine na Univerzitetu za muziku i umetnost grada Beča u klasi prof. Nebojše Jovana Živkovića i stekla diplomu osnovnih i master studija.

Poslednjih godina, Aleksandra je nastupala u arenama širom sveta i sarađivala sa međunarodno proslavljenim kompozitorom filmske muzike Hansom Cimerom, kao član njegovog ansambla solista na turnejama Hans Cimer uživo i Svet Hansa Cimera.

 

Njena muzička radoznalost i kreativnost omogućili su joj da vodi ispunjen muzički život: od redovnih snimanja za holivudske produkcije, uključujući kompanije kao što su Netfliks, Dizni i Vorner Bros, gde je nedavno snimila muziku za filmove Sunđer Bob i Dina, do solo nastupa, majstorskih kurseva i saradnje sa nekim od najinspirativnijih muzičara našeg vremena.

 

Aleksandra svira Schlagkraft palicama, na Pearl bubnjevima i Meinl perkusijama i činelama.