Languages

Александрa Шуклар

Афирмисану као врсну мултиперкусионисткињу и маримба уметницу, Александру Шуклар краси изванредна музикалност, техника, темперамент и сензибилитет према сваком музичком стилу; вештине које обликују њен јединствени уметнички приступ. Њен разноврстан музички језик и наступи којима укршта жанрове, обухватају програм који се креће од  класичних дела и савремених композиција, све до филмске музике и crossover пројеката.

 

Као солиста, Александра је наступала у реномираним концертним дворанама као што су бечки Музикферајн, ОРФ-Радиокултурхаус, Немачко позориште у Берлину, као и на фестивалима попут Ролекс Артс Викенд, Бечки фестивал савремене музике, Недеља музике Густава Малера, НОМУС и бечки Саксфест, између осталих.

 

Александра Шуклар је добитница бројних награда са националних и међународних такмичења широм Европе (Шпанија, Хрватска, Словенија, Бугарска, Аустрија…) и била је лауреат такмичења Фиделио у ОРФ-Радиокултурхаус у Бечу 2014. и 2015. године. Федерална канцеларија Аустрије препознала ју је као једног од најистакнутијих младих уметника који живе у Бечу и сходно томе доделила јој стипендију за 2016/2017. годину.

 

Редовно сарађује са различитим ансамблима и оркестрима, укључујући Симфонијски оркестар Бечке државне опере, ОРФ Симфонијски оркестар Бечког радија, Бечки камерни оркестар, Синхрон сценски оркестар, Словеначку филхармонију, Симфонијски оркестар словеначког радија и телевизије, Камерни оркестар Анима Музике, Камерни оркестар Аустралије, Ансамбл Контрапункт и Загребачке солисте.

 

Рођена у породици музичара, Александра је своје музичко образовање почела са 5 година, када је кренула на часове виолине у Новом Саду, у Србији. Након пресељења у Словенију, са 11 година је почела да учи удараљке, а касније је наставила студије у Бечу, у Аустрији. Дипломирала је 2016. године на Универзитету за музику и уметност града Беча у класи проф. Небојше Јована Живковића и стекла диплому основних и мастер студија.

 

Последњих година, Александра је наступала у аренама широм света и сарађивала са међународно прослављеним композитором филмске музике Хансом Цимером, као члан његовог ансамбла солиста на турнејама Ханс Цимер уживо и Свет Ханса Цимера.

 

Њена музичка радозналост и креативност омогућили су јој да води испуњен музички живот: од редовних снимања за холивудске продукције, укључујући компаније као што су Нетфликс, Дизни и Ворнер Брос, где је недавно снимила музику за филмове Сунђер Боб и Дина, до соло наступа, мајсторских курсева и сарадње са неким од најинспиративнијих музичара нашег времена.

 

Александра свира Schlagkraft палицама, на Pearl бубњевима и Meinl перкусијама и чинелама.