Languages

Aleksander Krihel

Aleksander Krihel je rođen u Hamburgu 1989. godine. Klavir je počeo da uči sa šest godina, a sa petnaest je upisao muzičku školu pri Univerzitetu za muziku i pozorište u Hamburgu. Od 2007. godine nastavio je da studira u klasi legendarnog Vladimira Krajneva na Univerzitetu za muziku i pozorište u Hanoveru. Usavršavao se i kod Dmitrija Aleksejeva na Kralјevskom muzičkom koledžu u Londonu, gde je diplomirao 2016. godine. U periodu od 2012. do 2015. godine, bio je učesnik programa stART za mlade umetnike u organizaciji Bayer Kultur. Takođe, dobitnik je stipendija Fondacije Oskar i Vera Riter, Fondacije Berenberg banke, PE Förderungen i grupe Otto.

 

Nakon osvajanja nagrade ECHO Klassik 2013 za debitanta godine, za svoj prvi album sa resitalima za izdavačku kuću Sony Classical, izdvojio se kao jedan od najperspektivnijih mladih pijanista današnjice. Nјegov treći album za Sony, sa Koncertom za klavir br. 2 S. Rahmanjinova, sa Drezdenskom filharmonijom i dirigentom Mihaelom Zanderlingom, objavlјen je 2015. godine, a 2017. godine će izdati i kompakt disk sa kompozicijama Morisa Ravela.

 

Krihel je već nastupio sa orkestrima kao što su Bamberški simfonijski orkestar pod upravom Džonatana Nota, Simfonijski orkestar radiotelevizije iz Frankfurta pod upravom Antonija Mendesa, kao i simfonijski orkestri iz Tokija i Kjota i Orkestarski ansambl iz Kanazave. U sezoni 2016/17. obnovio je saradnju sa Bremenskom filharmonijom i dirigentom Mihaelom Šenventom, prvi put je nastupio sa Dortmundskom filharmonijom i dirigentom Gabrijelom Felcom, a u planu je i nastavak saradnje sa Polјskom kamernom filharmonijom za koncerte po Nemačkoj. U značajnije koncertne nastupe u poslednje vreme ubraja se i nastup sa Nacionalnom filharmonijom Venecuele, Kralјevskom kameratom iz Rumunije i Gudačkim orkestrom Festivala u Lucernu. Krihel sarađuje sa dirigentima kao što su Endrju Liton, Vojčeh Rajski, Taiđiro Imori, Ruben Gazarijan i Johanes Vildner.

 

Kao veoma traženi resitalista, ove sezone će prvi put nastupati u dvorani Elbfilharmonije u Hamburgu i u dvorani Robert Šuman u Diseldorfu u okviru Rurskog festivala pijanista. Ponovo će sarađivati sa Esenskom filharmonijom, prvi put će nastupiti na Betovenfestu u Bonu, kao i u Centru za scenske umetnosti Hjogo u Japanu. Od nedavnih solo nastupa izdvajaju se gostovanja u dvoranama poput berlinskog Koncerthausa i Filharmonije, minhenske Herkules sale i Pozorišta princa regenta, Kelnske filharmonije, dvorana Tonhale u Cirihu i Diseldorfu, bečkog Koncerthausa, Liderhale u Štutgartu, a nastupao je kao solista još u Majncu, Bremenu, Kilu i Leverkuzenu. Krihel je svirao resitale i u Tokiju i Bukureštu. Neki od festivala na kojima je učestvovao su Muzički festival u Šlezvig-Holštajnu, Muzički festival Rajngau, Festival u Meklenberg-Forpomernu, Festival Švecinger, Letnji festival u Bad Kisingenu, festivali Piano aux Jacobins u Tuluzu, L’ésprit du Piano u Bordou i festival na brodu Ocean Sun.

 

Posvećeni je kamerni muzičar i sa hornistom Feliksom Klizerom prošle sezone je išao na turneju po Nemačkoj. Partneri na kamernim nastupima bili su mu i Albreht Majer, Klaus Florijan Fogt, Gabrijel Švabe i Kiril Trusov.

 

Aleksandar Krihel je promoter projekata koji podstiču približavanje dece i mladih klasičnoj muzici, i veoma je uklјučen u rad centara za negu u Hamburgu.