Languages

Aleksandar Ram

Aleksandar Ram jedan je od najtalentovanijih i najtraženijih violončelista svoje generacije. Nјegov stil je kombinacija virtuoznosti, proniclјivosti, emotivnog intenziteta, jasnog artikulisanja gudala i umetničke osobenosti.
 
Aleksandar Ram je osvajač Srebrne medalјe na Međunarodnom takmičenju Čajkovski (Moskva, 2015), kao i pobednik brojnih drugih muzičkih takmičenja, poput Prvog međunarodnog takmičenja Kembridž u Bostonu (Boston, Masačusets, 2005) i prvog Nacionalnog muzičkog takmičenja (Moskva, 2010). Aleksandar je za sada jedini ruski finalista i pobednik najprestižnijeg Takmičenja Paulo Čelo u Helsinkiju (2013).
 
Aleksandar Ram je rođen 9. maja 1988. godine u Vladivostoku. Muzičko obrazovanje je stekao u Dečijoj muzičkoj školi Glijer u Kalinjingradu (u klasi Svetlane Ivanove), a zatim na moskovskom Koledžu za scenske umetnosti Šopen (u klasi Marine Žuravlјove). Godine 2012, diplomirao je na Moskovskom konzervatorijumu, a onda završio i postdiplomske studije (u klasi prof. Natalije Šahovskaje, Narodne umetnice SSSR). Trenutno usavršava svoje veštine muziciranja u klasi Fransa Helmersona na Muzičkoj akademiji Hans Ajzler u Berlinu. Takođe, pohađao je Muzičku akademiju Kurševel i Međunarodne muzičke radionice u Holandiji (2010), gde je učio od vrhunskih profesora muzike kao što su Filip Miler, Rajnhard Lacko, Marija Kligel i Uzi Vizel. Osim toga, Aleksandar je studirao i scenske umetnosti na Akademiji Festivala Verbije (2011) od Garija Hofmana, Fransa Helmersona, Masakija Suzukija, Lorensa Pauera i Ferenca Radoša. Diplomirao je na Akademiji Festivala Verbije uz pohvalnu nagradu Fondacije Neva (Ženeva, Švajcarska).
 
Aleksandar Ram je aktivno uklјučen u sve veće projekte Sanktpeterburškog doma muzike i redovno učestvuje u projektima promovisanja mladih talenata, koje organizuje Moskovska filharmonija, uklјučujući i program Zvezde 21. veka, kako u Moskvi tako i širom Rusije. Takođe, učestvuje na Moskovskom uskršnjem festivalu koji je osnovao Valeri Gergijev.
 
Ram je gostovao u mnogim gradovima Rusije, Litvanije, Švedske, Austrije, Finske, Južnoafričke Republike, Japana, Francuske i Bugarske. Nastupao je u Bruknerhausu (Linc), Nikej Holu (Tokio), Koncertgebau (Amsterdam), Koncertnoj sali pozorišta Marinski i sali Čajkovski. Ostvario je veliku saradnju sa najpoznatijim svetskim dirigentima: Konstantinom Orbelјanom, Vladimirom Spivakovim, Valerijem Gergijevim, Aleksandrom Sladkovskim i Valerijem Polјanskim. Nastupao je sa Državnim akademskim simfonijskim orkestrom Jevgenij Svetlanov, Orkestrom pozorišta Marinski, Moskovskom filharmonijom, Ruskom nacionalnom filharmonijom, Filharmonijom iz Kejptauna, Johanesburškom filharmonijom i brojnim drugim ansamblima.
 
Velikodušna finansijska podrška lјubitelјa klasične muzike – porodice Šreve iz Amsterdama i Elene Lukjanove iz Moskve – obezbedeila je Aleksandru Ramu izuzetan primerak violončela koje je izradio graditelј gudačkih instrumenata Gabriele Jebran Jakub iz Kremone.