Languages

Александар Рам

Александар Рам један је од најталентованијих и најтраженијих виолончелиста своје генерације. Његов стил је комбинација виртуозности, проницљивости, емотивног интензитета, јасног артикулисања гудала и уметничке особености.
 
Александар Рам је освајач Сребрне медаље на Међународном такмичењу Чајковски (Москва, 2015), као и победник бројних других музичких такмичења, попут Првог међународног такмичења Кембриџ у Бостону (Бостон, Масачусетс, 2005) и првог Националног музичког такмичења (Москва, 2010). Александар је за сада једини руски финалиста и победник најпрестижнијег Такмичења Пауло Чело у Хелсинкију (2013).
 
Александар Рам је рођен 9. маја 1988. године у Владивостоку. Музичко образовање је стекао у Дечијој музичкој школи Глиjер у Калињинграду (у класи Светлане Иванове), а затим на московском Колеџу за сценске уметности Шопен (у класи Марине Журављове). Године 2012, дипломирао је на Московском конзерваторијуму, а онда завршио и постдипломске студије (у класи проф. Наталије Шаховскаје, Народне уметнице СССР). Тренутно усавршава своје вештине музицирања у класи Франса Хелмерсона на Музичкој академији Ханс Ајзлер у Берлину. Такође, похађао је Музичку академију Куршевел и Међународне музичке радионице у Холандији (2010), где је учио од врхунских професора музике као што су Филип Милер, Рајнхард Лацко, Марија Клигел и Узи Визел. Осим тога, Александар је студирао и сценске уметности на Академији Фестивала Вербије (2011) од Гaрија Хофмана, Франса Хелмерсона, Масакија Сузукија, Лоренса Пауера и Ференца Радоша. Дипломирао је на Академији Фестивала Вербије уз похвалну награду Фондације Нева (Женева, Швајцарска).
 
Александар Рам је активно укључен у све веће пројекте Санктпетербуршког дома музике и редовно учествује у пројектима промовисања младих талената, које организује Московска филхармонија, укључујући и програм Звезде 21. века, како у Москви тако и широм Русије. Такође, учествује на Московском ускршњем фестивалу који је основао Валери Гергијев.
 
Рам је гостовао у многим градовима Русије, Литваније, Шведске, Аустрије, Финске, Јужноафричке Републике, Јапана, Француске и Бугарске. Наступао је у Брукнерхаусу (Линц), Никеј Холу (Токио), Концертгебау (Амстердам), Концертној сали позоришта Марински и сали Чајковски. Остварио је велику сарадњу са најпознатијим светским диригентима: Константином Орбељаном, Владимиром Спиваковим, Валеријем Гергијевим, Александром Сладковским и Валеријем Пољанским. Наступао је са Државним академским симфонијским оркестром Јевгениј Светланов, Оркестром позоришта Марински, Московском филхармонијом, Руском националном филхармонијом, Филхармонијом из Кејптауна, Јоханесбуршком филхармонијом и бројним другим ансамблима.
 
Великодушна финансијска подршка љубитеља класичне музике – породице Шреве из Амстердама и Елене Лукјанове из Москве – обезбедеила је Александру Раму изузетан примерак виолончела које је израдио градитељ гудачких инструмената Габриеле Јебран Јакуб из Кремоне.