Languages

Aleksandar Madžar

Aleksandar Madžar rođen je 1968. godine u Beogradu. Počeo je da svira klavir sa šest godina  kod Gordane Malinović, a kasnije je pohađao studije u Novom Sadu, Beogradu, Moskvi i Briselu, sa Arbom Valdmom, Elisom Virsaladze i Danijelom Blumentalom.

 

Dobitnik je nagrada u Ženevi, Lidsu, na takmičenjima Buzoni i Umberto Mikeli, a 1990. godine debitovao je sa Berlinskom filharmonijom i Ivanom Fišerom. Od tada, u okviru svoje bogate i raznovrsne karijere, redovno nastupa širom Evrope, sa resitalima, koncertima (sa Andreom Prevenom, Marčelom Viotijem, Pavom Jarvijem, Andrisom Nelsonsom) i kamernom muzikom, povremeno odlazeći na turneje po Severnoj i Južnoj Americi, Južnoj Africi,  Dalekom Istoku i Australiji.

 

Aleksandar Madžar je čest gost u Vigmor Holu u Londonu, Teatru grada Pariza, Briselskom Bozaru, Koncertgebau u Amsterdamu, kao i Konzervatorijumu u Milanu, zatim na letnjim festivalima Delft, Lokenhaus, Pismarš i Juventus (Kambraj). Nјegovi redovni partneri u kamernoj muzici su, između ostalih, kvartet Takač, Antoni Marvud, Nikolas Altsted, Vilde Frang i sopran Julijana Banze.

 

Aleksandar Madžar predaje na Kralјevskom flamanskom konzervatorijumu u Briselu i na Visokoj školi za muziku i pozorište u Hamburgu.