Languages

Александар Маџар

Александар Маџар рођен је 1968. године у Београду. Почео је да свира клавир са шест година  код Гордане Малиновић, а касније је похађао студије у Новом Саду, Београду, Москви и Бриселу, са Арбом Валдмом, Елисом Вирсаладзе и Данијелом Блументалом.

 

Добитник је награда у Женеви, Лидсу, на такмичењима Бузони и Умберто Микели, а 1990. године дебитовао је са Берлинском филхармонијом и Иваном Фишером. Од тада, у оквиру своје богате и разноврсне каријере, редовно наступа широм Европе, са реситалима, концертима (са Андреом Превеном, Марчелом Виотијем, Павом Јарвијем, Андрисом Нелсонсом) и камерном музиком, повремено одлазећи на турнеје по Северној и Јужној Америци, Јужној Африци,  Далеком Истоку и Аустралији.

 

Александар Маџар је чест гост у Вигмор Холу у Лондону, Театру града Париза, Бриселском Бозару, Концертгебау у Амстердаму, као и Конзерваторијуму у Милану, затим на летњим фестивалима Делфт, Локенхаус, Писмарш и Јувентус (Камбрај). Његови редовни партнери у камерној музици су, између осталих, квартет Такач, Антони Марвуд, Николас Алтстед, Вилде Франг и сопран Јулијана Банзе.

 

Александар Маџар предаје на Краљевском фламанском конзерваторијуму у Бриселу и на Високој школи за музику и позориште у Хамбургу.