Languages

Aleksandar Gavrilјuk

Aleksandar Gavrilјuk je rođen 1984. godine. Klavir je počeo da uči sa sedam, a prvi koncertni nastup je imao već sa devet godina. Nakon toga je osvojio Prvu nagradu i Zlatnu medalјu na Međunarodnom takmičenju pijanista Horovic 1999. godine, zatim Prvu nagradu na Međunarodnom takmičenju pijanista Hamamacu u Japanu 2000. godine, 2005. godine i prestižnu Zlatnu medalјu i nagradu za Najbolјu interpretaciju klasičnog koncerta na Takmičenju klavirskih majstora Artur Rubinštajn.

 

Nakon svog prvog nastupa sa Kralјevskim orkestrom Koncertgebau 2010. godine, Gavrilјuk se svake godine vraća u Amsterdam, kako zbog resitala u okviru serijala Majstora pijanista sa Kralјevskim orkestrom Koncertgebau, tako i u sklopu Subotnjeg matinea u dvorani Koncertgebau. Nastupao je sa filharmonijama iz Nјujorka, Los Anđelesa, Varšave, Moskve, Izraela i Roterdama, kao i sa Škotskim kralјevskim simfonijskim orkestrom, Škotskim Simfonijskim orkestrom Bi-Bi-Sija, Bormutskim simfonijskim orkestrom, Štutgartskom, Holandskom, Seulskom filharmonijom, Orkestrom italijanske Švajcarske, Tokijskim simfonijskim orkestrom i Simfonijskim orkestrom iz Vankuvera. Sarađivao je sa dirigentima kao što su Vladimir Aškenazi, Herbert Blomštet, Andrej Borejko, Vladimir Fedosejev, Neme Jervi, Vladimir Jurovski, Kiril Karabic, Luj Longre, Sebastijan Lang-Lesing, Đanandrea Nozeda, Iber Sudan, Markus Štenc i Osmo Venska. Resitale je održao u dvoranama poput bečkog Muzikferajna, Vigmor Hola, ciriškog Tonhalea i Viktorija Hola u Ženevi.

 

Gavrilјuk je dobio pohvale kritičara za svoje interpretacije Rahmanjinova. Odsvirao je kompletan ciklus koncerata i Rapsodiju sa Orkestrom Romanske Švajcarske pod upravom Nemea Jervija (maj 2013), ali i u okviru Festivala Rahmanjinov Vankuverskog simfonijskog orkestra u martu 2014. godine sa dirigentom Bramvelom Tovijem. Redovno gostuje u Japanu i Aziji, gde nastupa sa orkestrima poput Simfonijskog orkestra Japanske radiotelevizije i Seulske filharmonije, a često ide i na turneje, nastupajući u Suntori Hol i Opera Siti u Tokiju. U Rusiji takođe redovno gostuje, pa je nastupao sa Ruskom nacionalnom filharmonijom pod upravom Vladimira Spivakova, kao i sa Ruskim državnim simfonijskim orkestrom Svetlanov, a resitale je svirao u Velikoj sali Moskovskog konzervatorijuma i u Kremlјu.

 

Sa 13 godina, Gavrilјuk se preselio u Sidnej, gde je živeo do 2006. godine. Nastupao je sa svim većim australijskim orkestrima, uklјučujući simfonijske orkestre iz Melburna i Sidneja, gde se svake godine vraća za koncerte i resitale. Godine 2009. izdao je kompletni opus koncerata S. Prokofjeva sa Vladimirom Aškenazijem i Sidnejskim simfonijskim orkestrom, koji je sniman uživo u Sidnejskoj operi. Pored ovoga, ostvario je nekoliko izdanja, uklјučujući albume sa resitalima dela Rahmanjinova, Šumana, Skrjabina, Musorgskog i Prokofjeva za diskografsku kuću Piano Classics.

 

Najvažniji angažmani u sezoni 2015/16. bili su nastupi sa Valerijem Gergijevim i Roterdamskom filharmonijom u okviru Festivala Gergijev, zatim sa Orkestrom Romanske Švajcarske, Simfonijskim orkestrom iz Sinsinatija, Simfonijskim orkestrom Japanske radiotelevizije, Geteborškim simfonijskim orkestrom, Strazburškom filharmonijom, Orkestrom Hale i drugima. Resitale je svirao i u Ulsteru, Tuluzu, Monpelјeu, Friburgu, Moskvi, Mineapolisu, Nјujorku i Londonu, a sa Janine Jansen će nastupati širom Evrope. Očekuje ga i velika turneja po Australiji i Novom Zelandu.

 

Gavrilјuk podržava rad nekoliko dobrotvornih organizacija, između ostalog i Theme and Variations Young Pianist Trust, koji nastoji da pruži podršku mladim, ambicioznim australijskim pijanistima, kao i Opportunity Cambodia, koja je izgradila rezidencijalnu obrazovnu ustanovu za decu iz Kambodže.

 

Aleksandar Gavrilјuk je Stejnvej umetnik.