Languages

Александар Гавриљук

Александар Гавриљук је рођен 1984. године. Kлавир је почео да учи са седам, a први концертни наступ je имао већ са девет година. Након тога је освојио Прву награду и Златну медаљу на Међународном такмичењу пијаниста Хоровиц 1999. године, затим Прву награду на Међународном такмичењу пијаниста Хамамацу у Јапану 2000. године, 2005. године и престижну Златну медаљу и награду за Најбољу интерпретацију класичног концерта на Такмичењу клавирских мајстора Артур Рубинштајн.

 

Након свог првог наступа са Краљевским оркестром Концертгебау 2010. године, Гавриљук се сваке године враћа у Амстердам, како због реситала у оквиру серијала Мајстора пијаниста са Краљевским оркестром Концертгебау, тако и у склопу Суботњег матинеа у дворани Концертгебау. Наступао је са филхармонијама из Њујорка, Лос Анђелеса, Варшаве, Москве, Израела и Ротердама, као и са Шкотским краљевским симфонијским оркестром, Шкотским Симфонијским оркестром Би-Би-Сија, Бормутским симфонијским оркестром, Штутгартском, Холандском, Сеулском филхармонијом, Оркестром италијанске Швајцарске, Токијским симфонијским оркестром и Симфонијским оркестром из Ванкувера. Сарађивао је са диригентима као што су Владимир Ашкенази, Херберт Бломштет, Андреј Борејко, Владимир Федосејев, Неме Јерви, Владимир Јуровски, Кирил Карабиц, Луј Лонгре, Себастијан Ланг-Лесинг, Ђанандреа Нозеда, Ибер Судан, Маркус Штенц и Осмо Венска. Реситале је одржао у дворанама попут бечког Музикферајна, Вигмор Хола, циришког Тонхалеа и Викторија Хола у Женеви.

 

Гавриљук је добио похвале критичара за своје интерпретације Рахмањинова. Одсвирао је комплетан циклус концерата и Рапсодију са Оркестром Романске Швајцарске под управом Немеа Јервија (мај 2013), али и у оквиру Фестивала Рахмањинов Ванкуверског симфонијског оркестра у марту 2014. године са диригентом Брамвелом Товијем. Редовно гостује у Јапану и Азији, где наступа са оркестрима попут Симфонијског оркестра Јапанске радиотелевизије и Сеулске филхармоније, а често иде и на турнеје, наступајући у Сунтори Хол и Опера Сити у Токију. У Русији такође редовно гостује, па је наступао са Руском националном филхармонијом под управом Владимира Спивакова, као и са Руским државним симфонијским оркестром Светланов, а реситале је свирао у Великој сали Московског конзерваторијума и у Кремљу.

 

Са 13 година, Гавриљук се преселио у Сиднеј, где је живео до 2006. године. Наступао је са свим већим аустралијским оркестрима, укључујући симфонијске оркестре из Мелбурна и Сиднеја, где се сваке године враћа за концерте и реситале. Године 2009. издао је комплетни опус концерата С. Прокофјева са Владимиром Ашкеназијем и Сиднејским симфонијским оркестром, који је сниман уживо у Сиднејској опери. Поред овога, остварио је неколико издања, укључујући албуме са реситалима дела Рахмањинова, Шумана, Скрјабина, Мусоргског и Прокофјева за дискографску кућу Piano Classics.

 

Најважнији ангажмани у сезони 2015/16. били су наступи са Валеријем Гергијевим и Ротердамском филхармонијом у оквиру Фестивала Гергијев, затим са Оркестром Романске Швајцарске, Симфонијским оркестром из Синсинатија, Симфонијским оркестром Јапанске радиотелевизије, Гетеборшким симфонијским оркестром, Стразбуршком филхармонијом, Оркестром Хале и другима. Реситале је свирао и у Улстеру, Тулузу, Монпељеу, Фрибургу, Москви, Минеаполису, Њујорку и Лондону, а са Јанине Јансен ће наступати широм Европе. Очекује га и велика турнеја по Аустралији и Новом Зеланду.

 

Гавриљук подржава рад неколико добротворних организација, између осталог и Theme and Variations Young Pianist Trust, који настоји да пружи подршку младим, амбициозним аустралијским пијанистима, као и Opportunity Cambodia, која је изградила резиденцијалну образовну установу за децу из Камбоџе.

 

Александар Гавриљук је Стејнвеј уметник.