Languages

Aleksandar Buzlov

Violončelista Aleksandar Buzlov dobitnik je brojnih nagrada na vodećim svetskim takmičenjima, kao što su Grand pri Emanuel Fujerman (nagrada publike), ARD Minhen (druga nagrada), kao i takmičenja u Ženevi (druga nagrada), Beogradu (prva nagrada), Monte Karlu (prva nagrada), kao i na takmičenju Čajkovski u Moskvi (Srebrna nagrada, nagrada Rostropovič).

 

Buzlov nastupa u najprestižnijim svetskim koncertnim dvoranama, kao što su Berlinska filharmonija, Karnegi Hol, Herkules sala u Minhenu, Linkoln Centar, Akademija Santa Ćećilija, Milanska Skala, Teatar Šanzelize, i druge.

 

U svojoj dosadašnjoj karijeri sarađivao je sa brojnim poznatim orkestrima i ansamblima, među kojima se izdvajaju Simfonijski orkestar teatra Marinski, Simfonijski orkestar Bavarske radiotelevizije, Orkestar Sv. Luka, Filharmonija Nemačke radiotelevizije iz Sarbrikena, Ruski državni akademski simfonijski orkestar Jevgenij Svetlanov, kamerni ansambl Moskovski solisti, Minhenski kamerni ansambl, Državni simfonijski orkestar Nova Rusija, Nacionalna filharmonija Rusije, Veliki simfonijski orkestar Čajkovski, Kamerni orkestar iz Štutgarta, Akademska filharmonija D. D. Šostakovič iz Sankt Petersburga i mnogi drugi. Buzlov je imao priliku da sarađuje i sa nekim od najpoznatijih svetskih dirigenata, među kojima su Valerij Gergijev, Jurij Bašmet, Vladimir Fedosejev, Karel Mark Čikon, Paavo Jarvi, Jakov Krajzberg, Stanislav Kočanovski, Tomas Zanderling, Leonard Slatkin, Vladimir Spivakov, Jurij Temirkanov i Kristofer Popen. Kao solista nastupao je sa mnogim američkim simfonijskim orkestrima u skoro svakoj državi tokom turneje po SAD-u.

 

U kamernim sastavima, Aleksandar Buzlov često nastupa sa muzičarima kao što su Natalija Gutman, Jurij Bašmet, Vadim Rjepin, Leonidas Kavakos, Marta Argerič, Julijan Rahlin, Dmitrij Sitkovecki i dr. Čest je gost međunarodnih festivala, a neki od najznačajnijih su međunarodni festivali Verbije (Švajcarska), Muzički Kremlj, Moskovska jesen, Decembarske večeri Svjatoslava Rihtera (Moskva), Bele noći, Arts Skver i Muzički Olimp (Sankt Peterburg), Pjetrasanta in končerti (Italija), festival Menton (Francuska), Međunarodni muzički festival Oleg Kagan u Moskvi i u Krojtu (Nemačka), međunarodni festivali kamerne muzike u Kolmaru, Mentonu i Monpeljeu (Francuska), ali i festivali u Ludvigsburgu, Meklenburgu – Zapadnoj Pomeraniji, Usedomu (Nemačka), kao i na festivalu Krešendo (Izrael). Tokom svoje karijere snimao je za Ruski radio i TV i za radio stanice u Nemačkoj, Švajcarskoj, Francuskoj, Austriji i u SAD-u.

 

Aleksandar Buzlov rođen je 1983. godine u Moskvi. Studirao je na Moskovskom konzervatorijumu kod Natalije Gutman i na Visokoj muzičkoj školi u Kelnu kod Fransa Helmersona. Učestvovao je na majstorskim kursevima renomiranih čelista Mstislava Rostropoviča, Danila Šafrana i Bernarda Grinhausa. Predavač je na Moskovskom državnom konzervatorijumu P. I. Čajkovski.