Languages

Александар Бузлов

Виолончелиста Александар Бузлов добитник је бројних награда на водећим светским такмичењима, као што су Гранд при Емануел Фујерман (награда публике), АРД Минхен (друга награда), као и такмичења у Женеви (друга награда), Београду (прва награда), Монте Карлу (прва награда), као и на такмичењу Чајковски у Москви (Сребрна награда, награда Ростропович).

 

Бузлов наступа у најпрестижнијим светским концертним дворанама, као што су Берлинска филхармонија, Карнеги Хол, Херкулес сала у Минхену, Линколн Центар, Академија Санта Ћећилија, Миланска Скала, Театар Шанзелизе, и друге.

 

У својој досадашњој каријери сарађивао је са бројним познатим оркестрима и ансамблима, међу којима се издвајају Симфонијски оркестар театра Марински, Симфонијски оркестар Баварске радиотелевизије, Оркестар Св. Лука, Филхармонија Немачке радиотелевизије из Сарбрикена, Руски државни академски симфонијски оркестар Јевгениј Светланов, камерни ансамбл Московски солисти, Минхенски камерни ансамбл, Државни симфонијски оркестар Нова Русија, Национална филхармонија Русије, Велики симфонијски оркестар Чајковски, Камерни оркестар из Штутгарта, Академска филхармонија Д. Д. Шостакович из Санкт Петерсбурга и многи други. Бузлов је имао прилику да сарађује и са неким од најпознатијих светских диригената, међу којима су Валериј Гергијев, Јуриј Башмет, Владимир Федосејев, Карел Марк Чикон, Пааво Јарви, Јаков Крајзберг, Станислав Кочановски, Томас Зандерлинг, Леонард Слаткин, Владимир Спиваков, Јуриј Темирканов и Кристофер Попен. Као солиста наступао је са многим америчким симфонијским оркестрима у скоро свакој држави током турнеје по САД-у.

 

У камерним саставима, Александар Бузлов често наступа са музичарима као што су Наталија Гутман, Јуриј Башмет, Вадим Рјепин, Леонидас Кавакос, Марта Аргерич, Јулијан Рахлин, Дмитриј Ситковецки и др. Чест је гост међународних фестивала, а неки од најзначајнијих су међународни фестивали Вербије (Швајцарска), Музички Кремљ, Московска јесен, Децембарске вечери Свјатослава Рихтера (Москва), Беле ноћи, Артс Сквер и Музички Олимп (Санкт Петербург), Пјетрасанта ин кончерти (Италија), фестивал Ментон (Француска), Међународни музички фестивал Олег Каган у Москви и у Кројту (Немачка), међународни фестивали камерне музике у Колмару, Ментону и Монпељеу (Француска), али и фестивали у Лудвигсбургу, Мекленбургу – Западној Померанији, Уседому (Немачка), као и на фестивалу Крешендо (Израел). Током своје каријере снимао је за Руски радио и ТВ и за радио станице у Немачкој, Швајцарској, Француској, Аустрији и у САД-у.

 

Александар Бузлов рођен је 1983. године у Москви. Студирао је на Московском конзерваторијуму код Наталије Гутман и на Високој музичкој школи у Келну код Франса Хелмерсона. Учествовао је на мајсторским курсевима реномираних челиста Мстислава Ростроповича, Данила Шафрана и Бернарда Гринхауса. Предавач је на Московском државном конзерваторијуму П. И. Чајковски.