Languages

Alban Gerhart

Hvalјen zbog „tople pevlјivosti svog muziciranja“ (The Telegraph) na Bi-Bi-Sijevom festivalu Proms 2016. godine, Alban Gerhart već 25 godina oduševlјava publiku širom sveta svojom muzikalnošću, neodolјivom scenskom pojavom i nezasitom umetničkom radoznalošću. Nјegov talenat za oblačenje poznatih kompozicija u novo ruho, uz apetit za istraživanje novog repertoara iz prošlosti i sadašnjosti, izdvajaju ga od njegovih vršnjaka.

 

Od predstojećih angažmana izdvajaju se koncerti sa Orkestrom iz Minesote, Simfonijskim orkestrom Sent Luisa, Orkestrom Tonkinstler Donje Austrije, Simfonijskim orkestrom Švedskog radija, Orkestrom Filharmonija i Seulskom filharmonijom. Gerhart će takođe nastupati u Hong Kongu, Melburnu, Pertu i u dvorani Kings Plejs u sklopu projekta Cello Unwrapped.

 

Gerhart neguje strast prema predstavlјanju svojih otkrića publici i izvan tradicionalne koncertne sale: projekti približavanja publici, realizovani u Evropi i SAD, podrazumevali su nastupe i radionice ne samo u školama i bolnicama, već i nove oblike muziciranja na javnim mestima i ustanovama za maloletne prestupnike. Nјegova saradnja sa nemačkim državnim preduzećem za puteve, koje je uklјučivalo žive nastupe na glavnim putnim pravcima u Nemačkoj, jasno pokazuje sa kolikom posvećenošću pristupa izazovima tradicionalnih očekivanja od klasične muzike.

 

Nakon ranih uspeha na takmičenjima, Gerhartova internacionalna karijera je krenula uzlaznom putanjom sa prvim nastupom sa Berlinskom filharmonijom i Semjonom Bičkovim 1991. godine. Od poznatijih orkestara sarađivao je sa Kralјevskim orkestrom Koncerthebau, Londonskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Japanske radiotelevizije, simfonijskim orkestrima iz Klivlenda, Filadelfije i Čikaga, kao i sa ciriškim Tonhale orkestrom, a od dirigenata sa Kurtom Mazurom, Kristofom fom Donanjijem, Kristijanom Tilemanom, Kristofom Ešenbahom, Mjung-Vun Čungom, Majklom Tilson-Tomasom, Esa-Pekom Salonenom, Vladimirom Jurovskim, Kirilom Petrenkom i Andrisom Nelsonsom. Alban je, takođe, strastveni kamerni muzičar; njegovi redovni partneri su Stiven Ozborn, Baiba Skride i Bret Din.

 

Gerhart je sarađivao sa kompozitorima kao što su Tomas Larher, Bret Din, Jerg Vidman i Matijas Pinčer i u skoro svakom slučaju se trudio da nauči napamet njihove partiture pre svetskih premijera njihovih kompozicija. Leta 2014. godine je treći put gostovao u Berlinskoj filharmojiji i tom prilikom je svirao Koncert za violončelo kompozitorke Unsuk Čin – delo koje je Gerhart prvobitno premijerno odsvirao na Bi-Bi-Sijevom Promsu 2009. godine. Takođe, završio je inovativni trogodišnji rezidencijalni program u Simfonijskom orkestru iz Oregona, a bio je i deo projekta u londonskom Vigmor Holu.

 

Veoma cenjen zbog svojih snimaka, Gerhart je osvojio tri nagrade ECHO Klassik kao i priznanja ICMA i MIDEM Classic, a njegov snimak Koncerta za violončelo Unsuk Čin nagrađen je nagradom Muzičkog časopisa Bi-Bi-Sija i ušao je u uži izbor za nagradu Gramophone 2015. godine. Veliki broj njegovih izdanja objavila je diskografska kuća Hyperion, kao glavne snimke u okviru njenog serijala Romantičkih koncerata za violončelo, a Gerhartov najnoviji snimak Rostropovičevih biseva objavlјen je u januaru 2017. godine.

 

Alban Gerhart svira na violončelu Matea Gofrilera iz 1710. godine i jedan je od Muzičara za ujedinjenu Evropu (#Musician4UnitedEurope).