Languages

Албан Герхарт

Хваљен због „топле певљивости свог музицирања“ (The Telegraph) на Би-Би-Сијевом фестивалу Промс 2016. године, Албан Герхарт већ 25 година одушевљава публику широм света својом музикалношћу, неодољивом сценском појавом и незаситом уметничком радозналошћу. Његов таленат за облачење познатих композиција у ново рухо, уз апетит за истраживање новог репертоара из прошлoсти и садашњости, издвајају га од његових вршњака.

 

Од предстојећих ангажмана издвајају се концерти са Оркестром из Минесоте, Симфонијским оркестром Сент Луиса, Оркестром Тонкинстлер Доње Аустрије, Симфонијским оркестром Шведског радија, Оркестром Филхармонија и Сеулском филхармонијом. Герхарт ће такође наступати у Хонг Конгу, Мелбурну, Перту и у дворани Кингс Плејс у склопу пројекта Cello Unwrapped.

 

Герхарт негује страст према представљању својих открића публици и изван традиционалне концертне сале: пројекти приближавања публици, реализовани у Европи и САД, подразумевали су наступе и радионице не само у школама и болницама, већ и нове облике музицирања на јавним местима и установама за малолетне преступнике. Његова сарадња са немачким државним предузећем за путеве, које је укључивало живе наступе на главним путним правцима у Немачкој, јасно показује са коликом посвећеношћу приступа изазовима традиционалних очекивања од класичне музике.

 

Након раних успеха на такмичењима, Герхартова интернационална каријера је кренула узлазном путањом са првим наступом са Берлинском филхармонијом и Семјоном Бичковим 1991. године. Од познатијих оркестара сарађивао је са Краљевским оркестром Концертхебау, Лондонском филхармонијом, Симфонијским оркестром Јапанске радиотелевизије, симфонијским оркестрима из Кливленда, Филаделфије и Чикага, као и са циришким Тонхале оркестром, а од диригената са Куртом Мазуром, Кристофом фом Донањијем, Кристијаном Тилеманом, Кристофом Ешенбахом, Мјунг-Вун Чунгом, Мајклом Тилсон-Томасом, Еса-Пеком Салоненом, Владимиром Јуровским, Кирилом Петренком и Андрисом Нелсонсом. Албан је, такође, страствени камерни музичар; његови редовни партнери су Стивен Озборн, Баиба Скриде и Брет Дин.

 

Герхарт је сарађивао са композиторима као што су Томас Лархер, Брет Дин, Јерг Видман и Матијас Пинчер и у скоро сваком случају се трудио да научи напамет њихове партитуре пре светских премијера њихових композиција. Лета 2014. године је трећи пут гостовао у Берлинској филхармојији и том приликом је свирао Концерт за виолончело композиторке Унсук Чин – дело које је Герхарт првобитно премијерно одсвирао на Би-Би-Сијевом Промсу 2009. године. Такође, завршио је иновативни трогодишњи резиденцијални програм у Симфонијском оркестру из Орегона, а био је и део пројекта у лондонском Вигмор Холу.

 

Веома цењен због својих снимака, Герхарт је освојио три награде ECHO Klassik као и признања ICMA и MIDEM Classic, а његов снимак Концерта за виолончело Унсук Чин награђен је наградом Музичког часописа Би-Би-Сија и ушао је у ужи избор за награду Gramophone 2015. године. Велики број његових издања објавила је дискографска кућа Hyperion, као главне снимке у оквиру њеног серијала Романтичких концерата за виолончело, а Герхартов најновији снимак Ростроповичевих бисева објављен је у јануару 2017. године.
Албан Герхарт свира на виолончелу Матеа Гофрилера из 1710. године и један је од Музичара за уједињену Европу (#Musician4UnitedEurope).