Languages

Akiko Suvanai

Japanska violinistkinja Akiko Suvanai je najmlađa pobednica Međunarodnog takmičenja Čajkovski, a danas se može pohvaliti prestižnom međunarodnom karijerom. U sezoni 2016/17, prvi put nastupa sa Simfonijskim orkestrom iz Adelejda, a saradnju nastavlјa sa simfonijskim orkestrima Grada Birmingema, Islanda, Japanske radiotelevizije, Hamburga, sa Filharmonijom iz Hong Konga, a ide i na turneju sa Bamberškim simfonijskim orkestrom.
 
U najvažnije angažmane prošle sezone ubrajamo koncerte sa filharmonijama iz Filadelfije, Finske radiotelevizije i Sankt Peterburga; pridružila se Orkestru Marinski i Valeriju Gergijevom na prvom izdanju Festivala Marinski na dalekom istoku. Pre toga, sarađivala je sa Filharmonijom Bi-Bi-Sija, Londonskim simfonijskim orkestrom, Filharmonijom iz Osla, Češkom filharmonijom, Danskim nacionalnim simfonijskim orkestrom i Pariskim orkestrom i išla na turneju sa Orkestrom Nacionalne akademije Santa Ćećilija i ser Antonijom Papanom. Sarađivala je još sa dirigentima ser Endrjuom Dejvisom, Vladimirom Aškenazijem, Markom Viglsvortom, Janikom Neze-Segenom, Tuganom Sokijevim, Jurijem Temirkanovim, Dejvidom Robertsonom, Suzanom Malki, Sakarijem Oramom, Fransoa-Zavijeom Rotom i Seiđijem Ozavom.
 
Poštovana širom sveta zbog svojih interpretacija najvažnijih violinskih dela kompozitora kao što su Čajkovski, Brams i Mendelson, Akiko Suvanai je, takođe, veoma tražena zbog širine svog repertoara – od Baha do savremenih kompozicija. Odsvirala je svetsku premijeru violinskog koncerta Sedam Petera Etveša, koji je specijalno napisan za nju, na Festivalu u Lucernu, pod rukovodstvom Pjera Buleza 2007. godine, a od tada je ovo jedinstveno delo izvodila u više prilika širom sveta, npr. na Bi-Bi-Sijevom festivalu Proms i nedavno sa Orkestrom Gircenih iz Kelna. Pored toga, 2012. godine je održala japansku premijeru Koncerta za violinu Džejmsa Makmilana zajedno sa Simfonijskim orkestrom Japanske radiotelevizije.
 
Akiko Suvanai je umetnički direktor Međunarodnog muzičkog festivala NIPON, koji je osnovala 2012. godine. Među značajnim nastupima na festivalu izdvajaju se Violinski koncert Karola Befe sa Nemačkom kamernom filharmonijom iz Bremena i dirigentom Pavom Jarvijem, zatim svetska premijera kompozicije In a Dream Erika Tangija sa pijanistom Akirom Agučijem (oba dela su napisana po narudžbini festivala), kao i japanska premijera Salonenovog Violinskog koncerta sa Orkestrom Filharmonija, kojim je dirigovao sam kompozitor. U sklopu festivala održavaju se i koncerti kamerne muzike, majstorski kursevi i humanitarni koncerti kao pomoć za saniranje posledica velikog zemlјotresa u Japanu.
 
Akiko je dobitnica brojnih nagrada, između ostalog na Međunarodnom takmičenju Paganini u Italiji i Međunarodnom takmičenju Kralјica Elizabeta u Belgiji. Muzičko obrazovanje je stekla u Muzičkoj školi Toho Gakuen u klasi Tošije Etoa; studirala je na Univerzitetu Kolumbija i na Akademiji Džulijard u klasi Doroti Delej i Čo-Lijang Lina, kao i na Visokoj školi za umetnost u Berlinu, u klasi Uve-Martina Hajberga.
 
Nјena brojna diskografska izdanja za Universal Music pobrala su brojne pohvale kritičara, a poslednje izdanje je album sa resitalima dela Franka, Štrausa i Takemicua, sa pijanistom Enrikom Pačeom. Akiko Suvanai svira na jednoj od najpoznatijih violina današnjice – Stradivari Delfin iz 1714. godine – koja je ranije bila u vlasništvu Jaše Hajfeca, a sada joj je na korišćenje ustupila Muzička fondacija Nipon.