Languages

Акико Суванаи

Јапанска виолинисткиња Акико Суванаи је најмлађа победница Међународног такмичења Чајковски, а данас се може похвалити престижном међународном каријером. У сезони 2016/17, први пут наступа са Симфонијским оркестром из Аделејда, а сарадњу наставља са симфонијским оркестрима Града Бирмингема, Исланда, Јапанске радиотелевизије, Хамбурга, са Филхармонијом из Хонг Конга, а иде и на турнеју са Бамбершким симфонијским оркестром.
 
У најважније ангажмане прошле сезоне убрајамо концерте са филхармонијама из Филаделфије, Финске радиотелевизије и Санкт Петербурга; придружила се Оркестру Марински и Валерију Гергијевом на првом издању Фестивала Марински на далеком истоку. Пре тога, сарађивала је са Филхармонијом Би-Би-Сија, Лондонским симфонијским оркестром, Филхармонијом из Осла, Чешком филхармонијом, Данским националним симфонијским оркестром и Париским оркестром и ишла на турнеју са Оркестром Националне академије Санта Ћећилија и сер Антонијом Папаном. Сарађивала је још са диригентима сер Ендрјуом Дејвисом, Владимиром Ашкеназијем, Марком Виглсвортом, Јаником Незе-Сегеном, Туганом Сокијевим, Јуријем Темиркановим, Дејвидом Робертсоном, Сузаном Малки, Сакаријем Орамом, Франсоа-Завијеом Ротом и Сеиђијем Озавом.
 
Поштована широм света због својих интерпретација најважнијих виолинских дела композитора као што су Чајковски, Брамс и Менделсон, Акико Суванаи је, такође, веома тражена због ширине свог репертоара – од Баха до савремених композиција. Одсвирала је светску премијеру виолинског концерта Седам Петера Етвеша, који је специјално написан за њу, на Фестивалу у Луцерну, под руководством Пјера Булеза 2007. године, а од тада је ово јединствено дело изводила у више прилика широм света, нпр. на Би-Би-Сијевом фестивалу Промс и недавно са Оркестром Гирцених из Келна. Поред тога, 2012. године је одржала јапанску премијеру Концерта за виолину Џејмса Макмилана заједно са Симфонијским оркестром Јапанске радиотелевизије.
 
Акикo Суванаи је уметнички директор Међународног музичког фестивала НИПОН, који је основала 2012. године. Међу значајним наступима на фестивалу издвајају се Виолински концерт Карола Бефе са Немачком камерном филхармонијом из Бремена и диригентом Павом Јарвијем, затим светска премијера композиције In a Dream Ерика Тангија са пијанистом Акиром Агучијем (оба дела су написана по наруџбини фестивала), као и јапанска премијера Салоненовог Виолинског концерта са Оркестром Филхармонија, којим је дириговао сам композитор. У склопу фестивала одржавају се и концерти камерне музике, мајсторски курсеви и хуманитарни концерти као помоћ за санирање последица великог земљотреса у Јапану.
 
Акико је добитница бројних награда, између осталог на Међународном такмичењу Паганини у Италији и Међународном такмичењу Краљица Елизабета у Белгији. Музичко образовање је стекла у Музичкој школи Тохо Гакуен у класи Тошије Етоа; студирала је на Универзитету Колумбија и на Академији Џулијард у класи Дороти Делеј и Чо-Лијанг Лина, као и на Високој школи за уметност у Берлину, у класи Уве-Мартина Хајберга.
 
Њена бројна дискографска издања за Universal Music побрала су бројне похвале критичара, а последње издање је албум са реситалима дела Франка, Штрауса и Такемицуа, са пијанистом Енриком Пачеом. Акико Суванаи свира на једној од најпознатијих виолина данашњице – Страдивари Делфин из 1714. године – која је раније била у власништву Јаше Хајфеца, а сада јој је на коришћење уступила Музичка фондација Нипон.