Languages

Adam Luter

Adam Luter jedan je od najuzbudljivijih tenora u Kanadi, a repertoar mu se kreće od Janačeka, preko Mocarta, do Pučinija. Pored debija sa Beogradskom filharmonijom u ovoj sezoni, nastupiće sa maestrom Rajskinom u Vinipegu, nakon čega će uslediti turneja po sedam holandskih gradova povodom obeležavanja 75 godina oslobođenja Holandije od strane Kanadske oslobodilačke vojske na kraju Drugog svetskog rata. Angažmani iz tekuće sezone uključuju uloge u operama Plašt (kao Luiđi) i Đani Skiki (Gerardo) iz Triptiha sa Operom Pacifika iz Viktorije i Bečka Nova godina sa Simfonijskim orkestrom iz Viktorije. Vrativši se u Kanadu nakon godinu dana provedenih u Nemačkoj, njegova sezona 2018-19 uključivala je uloge Luiđija u Plaštu i Grofa Tasila u operi Grofica Marica za Operom Pacifika iz Viktorije, Romea u Gunoovoj operi Romeo i Julija za Operu iz Kalgarija, gala opersko veče sa Simfonijom sa Nijagare i novogodišnje gala opersko veče sa Simfonijom iz Viktorije. Sezonu 2017-2018 započeo je ulogom Alfreda u Travijati za Operu iz Manitobe i Lenskog u Evgeniju Onjeginu sa Operom iz Kalgarija. Omiljen među američkim i kanadskim ljubiteljima koncerata Pozdrav Beču, Adam Luter pojavio se i u Betovenovoj Simfoniji br. 9 sa simfonijskim orkestrima Kičner-Vaterlo i Edmonton.

Kao alumnus Operskog studija Kanadske opere, sa tom kompanijom je nastupao u ulogama Kormilara u Lutajućem Holanđaninu i Hakina u Betovenovoj operi Fidelio. U svom prvom nastupu za Operu Pacifika iz Viktorije pevao je u ulozi Anatola u operi Vanesa Semjuela Barbera, a zatim je nastupao u ulogama Rodolfa u Boemima sa Against the Grain Theater, zatim Ajzenštajna u Slepom mišu i Danila u Veseloj udovici sa Operetom iz Toronta i Jirku u Dvoržakovoj operi Đavo i Kaća sa operom In Concert. Ostale uloge uključuju Stefana u Filumeni u Banf Centru, Lisicu i Slavuja Igora Stravinskog u Operi iz Kvebeka. Ostali najzanimljiviji operski nastupi uključuju uloge Rodolfa u Boemina za Operu iz Minesote, Pinkertona u Madam Baterflaj za opere iz Mičigena i Vankuvera.

Adam Luter nastupao je kao solista sa Kamernim orkestrom iz Manitobe, Zvucima festivala u Pari Sound, Aldeburg Connection i Club of Arts and Letters iz Toronta. Diplomirao je na Univerzitetu Vilfred Lorijer, a takođe ima diplomu iz oblasti opere sa Univerziteta Vilfred Lorijer i Univerziteta u Torontu.