Languages

Адам Лутер

Адам Лутер један је од најузбудљивијих тенора у Канади, а репертоар му се креће од Јаначека, преко Моцарта, до Пучинија. Поред дебија са Београдском филхармонијом у овој сезони, наступиће са маестром Рајскином у Винипегу, након чега ће уследити турнеја по седам холандских градова поводом обележавања 75 година ослобођења Холандије од стране Канадске ослободилачке војске на крају Другог светског рата. Ангажмани из текуће сезоне укључују улоге у операма Плашт (као Луиђи) и Ђани Скики (Герардо) из Триптиха са Опером Пацифика из Викторије и Бечка Нова година са Симфонијским оркестром из Викторије. Вративши се у Канаду након годину дана проведених у Немачкој, његова сезона 2018-19 укључивала је улоге Луиђија у Плашту и Грофа Тасила у опери Грофица Марица за Опером Пацифика из Викторије, Ромеа у Гуноовој опери Ромео и Јулија за Оперу из Калгарија, гала оперско вече са Симфонијом са Нијагаре и новогодишње гала оперско вече са Симфонијом из Викторије. Сезону 2017-2018 започео је улогом Алфреда у Травијати за Оперу из Манитобе и Ленског у Евгенију Оњегину са Опером из Калгарија. Омиљен међу америчким и канадским љубитељима концерата Поздрав Бечу, Адам Лутер појавио се и у Бетовеновој Симфонији бр. 9 са симфонијским оркестрима Кичнер-Ватерло и Едмонтон.

Као алумнус Оперског студија Канадске опере, са том компанијом је наступао у улогама Кормилара у Лутајућем Холанђанину и Хакина у Бетовеновој опери Фиделио. У свом првом наступу за Оперу Пацифика из Викторије певао је у улози Анатола у опери Ванеса Семјуела Барбера, а затим је наступао у улогама Родолфа у Боемима са Against the Grain Theater, затим Ајзенштајна у Слепом мишу и Данила у Веселој удовици са Оперетом из Торонта и Јирку у Дворжаковој опери Ђаво и Каћа са опером In Concert. Остале улоге укључују Стефана у Филумени у Банф Центру, Лисицу и Славуја Игора Стравинског у Опери из Квебека. Остали најзанимљивији оперски наступи укључују улоге Родолфа у Боемина за Оперу из Минесоте, Пинкертона у Мадам Батерфлај за опере из Мичигена и Ванкувера.

Адам Лутер наступао је као солиста са Камерним оркестром из Манитобе, Звуцима фестивала у Pari Sound, Aldeburg Connection и Club of Arts and Letters из Торонта. Дипломирао је на Универзитету Вилфред Лоријер, а такође има диплому из области опере са Универзитета Вилфред Лоријер и Универзитета у Торонту.