15/06/16

Ciklus koncerata kamerne muzike Beogradske filharmonije „Vođeni muzikom“, završava se u četvrtak, 16. juna u 19 časova (Sala BGF). Pod umetničkim vođstvom Ketrin Larsen Megvajer, kamerni duvački ansambl izvešće Serenade Štrausa i Mocarta.
 
Najpoznatija ostvarenja iz žanra serenade nalaze se u Mocartovom opusu i čine tipične primere stila za duvačke instrumente. Trinaest Filharmoničara izvešće čuvenu Gran partitu u Be-duru, jedinstveno delo kamerne muzike koje ima simfonijske razmere. Inspirisan ovom kompozicijom, Štraus je u ranoj fazi stvaralaštva napisao Serenadu u Es-duru, koju će duvački ansambl Filharmonije izvesti kao uvod u Mocartovo delo.
 
Čest gost Beogradske filharmonije, dirigentkinja Ketrin Larsen Megvajer biće u ulozi umetničkog vođe ansambla. Nakon deset godina na mestu prvog fagota u orkestru berlinske Komične opere, gde je takođe dirigovala koncerte i operske nastupe, od 2012. godine se posvetila isklјučivo dirigovanju:
 
“Veoma me raduje saradnja sa Beogradskom filharmonijom, ovog puta, iz malo drugačijeg ugla. U intimnijoj atmosferi radimo na izuzetnom repertoaru, a moja uloga se najviše odnosi na usaglašavanje i sprovođenje stilskog koncepta”, kaže Ketrin Larsen Megvajer.
 
Kamerna scena Beogradske filharmonije je u toku sezone 2015/16 predstavlјala veće kamerne ansamble uz koncept umetničkog vođstva. Na pet koncerata u toku kamerne sezone, filharmoničare su predvodili umetnici kojima je ova muzička disciplina uža specijalnost.