15/06/16

Циклус концерата камерне музике Београдске филхармоније „Вођени музиком“, завршава се у четвртак, 16. јуна у 19 часова (Сала БГФ). Под уметничким вођством Кетрин Ларсен Мегвајер, камерни дувачки ансамбл извешће Серенаде Штрауса и Моцарта.
 
Најпознатија остварења из жанра серенаде налазе се у Моцартовом опусу и чине типичне примере стила за дувачке инструменте. Тринаест Филхармоничара извешће чувену Гран партиту у Бе-дуру, јединствено дело камерне музике које има симфонијске размере. Инспирисан овом композицијом, Штраус је у раној фази стваралаштва написао Серенаду у Ес-дуру, коју ће дувачки ансамбл Филхармоније извести као увод у Моцартово дело.
 
Чест гост Београдске филхармоније, диригенткиња Кетрин Ларсен Мегвајер биће у улози уметничког вође ансамбла. Након десет година на месту првог фагота у оркестру берлинске Комичне опере, где је такође дириговала концерте и оперске наступе, од 2012. године се посветила искључиво дириговању:
 
“Веома ме радује сарадња са Београдском филхармонијом, овог пута, из мало другачијег угла. У интимнијој атмосфери радимо на изузетном репертоару, а моја улога се највише односи на усаглашавање и спровођење стилског концепта”, каже Кетрин Ларсен Мегвајер.
 
Камерна сцена Београдске филхармоније је у току сезоне 2015/16 представљала веће камерне ансамбле уз концепт уметничког вођства. На пет концерата у току камерне сезоне, филхармоничаре су предводили уметници којима је ова музичка дисциплина ужа специјалност.