08/02/17

Beogradska filharmonija ponovo je u rukama šefa-dirigenta Gabrijela Felca, koji nastupa zajedno sa superstarom na violončelu – Đovanijem Solimom, 9. i 10. februara (Kolarac, 20 časova). Koncert iz ciklusa „Za avanturiste“ obeležava inspiracija folklorom, posmatrana iz vizure tri autora različitih stilskih opredeljenja, nacionalnosti i generacija.
 
Filharmonijski avanturisti, radoznali za programe koji donose najviše novina, imaće priliku da čuju srpsku premijeru kompozicije Narodne priče, u izvođenju samog autora Đovanija Solime. Njegove priče inspirisane mediteranskim folklorom, tretiranim na potpuno savremen način, violončelista će pripovedati svojim instrumentom. Jedan od najautentičnijih umetnika savremene muzičke scene, nastupao je sa zvezdama kao što su Marta Argerič, Rikardo Muti, Jurij Bašmet, ali i sa umetnicima poput Boba Vilsona, Alesandra Barika i Peti Smit.
 
„Oduševljen sam kako moja kompozicija zvuči sa Gabrijelom Felcom i Beogradskom filharmonijom. Mnogo se zabavljamo dok radimo, zato sam nestrpljiv da Narodne priče zajedno ispričamo beogradskoj publici”, rekao je Đovani Solima uoči dva koncerta na Kolarcu.
 
Program za avanturiste otvara Koncertna uvertira poljskog kompozitora Šimanovskog, a krunišu odlomci iz čuvenog Smetaninog dela Moja domovina, kao simbolična najava saradnje sa Gabrijelom Felcom, novim šefom-dirigentom Beogradske filharmonije od sezone 2017/18.
 
Zato što jednom nije dovoljno, koncert namenjen „Avanturistima“  biće pretpremijerno izveden u okviru „Filharmanije“ – ciklusa najatraktivnijih koncerata koje Beogradska filharmonija ponavlja zbog velikog interesovanja.