08/02/17

Београдска филхармонија поново је у рукама шефа-диригента Габријела Фелца, који наступа заједно са суперстаром на виолончелу – Ђованијем Солимом, 9. и 10. фебруара (Коларац, 20 часова). Концерт из циклуса „За авантуристе“ обележава инспирација фолклором, посматрана из визуре три аутора различитих стилских опредељења, националности и генерација.
 
Филхармонијски авантуристи, радознали за програме који доносе највише новина, имаће прилику да чују српску премијеру композиције Народне приче, у извођењу самог аутора Ђованија Солиме. Његове приче инспирисане медитеранским фолклором, третираним на потпуно савремен начин, виолончелиста ће приповедати својим инструментом. Један од најаутентичнијих уметника савремене музичке сцене, наступао је са звездама као што су Марта Аргерич, Рикардо Мути, Јуриј Башмет, али и са уметницима попут Боба Вилсона, Алесандра Барика и Пети Смит.
 
„Одушевљен сам како моја композиција звучи са Габријелом Фелцом и Београдском филхармонијом. Много се забављамо док радимо, зато сам нестрпљив да Народне приче заједно испричамо београдској публици”, рекао је Ђовани Солима уочи два концерта на Коларцу.
 
Програм за авантуристе отвара Концертна увертира пољског композитора Шимановског, а крунишу одломци из чувеног Сметаниног дела Моја домовина, као симболична најава сарадње са Габријелом Фелцом, новим шефом-диригентом Београдске филхармоније од сезоне 2017/18.
 
Зато што једном није довољно, концерт намењен „Авантуристима“  биће претпремијерно изведен у оквиру „Филхарманије“ – циклуса најатрактивнијих концерата које Београдска филхармонија понавља због великог интересовања.