09/06/21

Romantičan repertoar na koncertima Beogradske filharmonije

Beogradska filharmonija nastupa pod palicom stalnog gostujućeg dirigenta Danijela Rajskina, u četvrtak, petak i subotu 10. 11 i 12. juna (Sala BGF, od 19 časova). U ulozi soliste je filharmoničar Veljko Klenkovski koji izvodi Mocartov Koncert za klarinet, a na programu su još dela Mendelsona i Bramsa.

„Naš repertoar se savršeno uklapa u letnje vreme i osećaj nade koji je u vazduhu – nade za povratkom u normalnost. Program je ispunjen divnim melodijama i sveobuhvatnim osećanjem romanse i ljubavi, a Mocart, Mendelson i Brams su među najvoljenim kompozitorima publike širom sveta. Beogradska filharmonija je riznica velikog broja talenata i prvoklasnih solista, zato se radujem što nastupamo sa jednim od njih – klarinetistom Veljkom Klenkovskim“, rekao je Danijel Rajskin, stalni gostujući dirigent Beogradske filharmonije.

Mocartov Koncert za klarinet u A duru je jedini koji je kompozitor napisao za ovaj instrument. Njegov drugi stav je poseban primer lepote i kreacije koja prikazuje veštinu najvećeg operskog kompozitora svih vremena. To je zapravo arija za klarinet gde je solista u ’ulozi’ soprana. Čuvena kompozicija čini deo i veoma poznatih filmova kao što su „Kraljev govor“, „27 haljina“ i „Moja Afrika“.

„Veoma se radujem Mocartovom Koncertu, jednom od najlepših u literaturi za klarinet. On predstavlja neizveštačenu jednostavnost kao što je celokupna Mocartova muzika koju je ujedno i najteže odsvirati, a poseban je izazov svirati pred ’domaćom’ publikom. Iako u smanjenom sastavu, ova filharmonijska sezona je bila veoma zahtevna. Istraživali smo i izvodili kompleksna dela. Na to sam jako ponosan, ali iskreno, jedva čekam kraj da se odmorim“, iskren je Veljko Klenkovski.

Nastupe otvara Mendelsonov Nokturno za gudače, a simboličan kraj sve tri koncertne večeri biće Bramsova Serenada br. 2 koja predstavlja izjavu ljubavi kompozitora prema muzici.