09/06/21

Романтичан репертоар на концертима Београдске филхармоније

Београдска филхармонија наступа под палицом сталног гостујућег диригента Данијела Рајскина, у четвртак, петак и суботу 10. 11 и 12. јуна (Сала БГФ, од 19 часова). У улози солисте је филхармоничар Вељко Кленковски који изводи Моцартов Концерт за кларинет, а на програму су још дела Менделсона и Брамса.

„Наш репертоар се савршено уклапа у летње време и осећај наде који је у ваздуху – наде за повратком у нормалност. Програм је испуњен дивним мелодијама и свеобухватним осећањем романсе и љубави, а Моцарт, Менделсон и Брамс су међу највољеним композиторима публике широм света. Београдска филхармонија је ризница великог броја талената и првокласних солиста, зато се радујем што наступамо са једним од њих – кларинетистом Вељком Кленковским“, рекао је Данијел Рајскин, стални гостујући диригент Београдске филхармоније. 

Моцартов Концерт за кларинет у А дуру је једини који је композитор написао за овај инструмент. Његов други став је посебан пример лепоте и креације која приказује вештину највећег оперског композитора свих времена. То је заправо арија за кларинет где је солиста у ’улози’ сопрана. Чувена композиција чини део и веома познатих филмова као што су „Краљев говор“, „27 хаљина“ и „Моја Африка“.  

„Веома се радујем Моцартовом Концерту, једном од најлепших у литератури за кларинет. Он представља неизвештачену једноставност као што је целокупна Моцартова музика коју је уједно и најтеже одсвирати, а посебан је изазов свирати пред ’домаћом’ публиком. Иако у смањеном саставу, ова филхармонијска сезона је била веома захтевна. Истраживали смо и изводили комплексна дела. На то сам јако поносан, али искрено, једва чекам крај да се одморим“, искрен је Вељко Кленковски.

Наступе отвара Менделсонов Ноктурно за гудаче, а симболичан крај све три концертне вечери биће Брамсова Серенада бр. 2 која представља изјаву љубави композитора према музици.