05/03/18

Beogradska filharmonija i šef-dirigent Gabrijel Felc snimaju svoj prvi zajednički CD za nemačku izdavačku kuću Drajer-Gajdo, i to sa monumentalnom simfonijom „Ilja Muromec“ Rajnholda Glijera. Odmah nakon velike balkanske premijere koja je zakazana za 2. mart na Kolarcu, filharmoničare i Felca očekuje 18 sati komplikovanog procesa snimanja.

„Orkestru je potreban kompakt disk kao svojevrsna ocena nivoa na kojem se nalazi. To je za nas veoma važno i ponosan sam što će na našem prvom zajedničkom izdanju biti Glijerovo delo. Dugo sam tragao za ovim rešenjem jer nam je potrebno kvalitetno i interesantno delo ali koje predstavlja iznenađenje i nešto novo na tržištu. Ovo je velika šansa za orkestar zato što je izdavačka kuća za koju snimamo veoma zastupljena na američkom i japanskom tržištu“, rekao je Gabrijel Felc koji je za Drajer-Gajdo do sada objavio 17 CD-ova, što je za dirigenta njegove generacije impresivno dostignuće.

Svetska kritika je već počela da piše o koncertima Beogradske filharmonije, a sa cd izdanjem šef-dirigent očekuje dodatnu pažnju i interesovanje, naročito američke, britanske i japanske kritike. Snimak Glijerove simfonije biće veliko osveženje za tržište na kome do sada postoji svega desetak izdanja, među kojima Bafalo simfonijskog orkestra sa Džoen Faletom, Filharmonijskog orkestra Bi-Bi-Sija sa Edvardom Daunsom, veoma stari snimak Ferenca Frikšaja za Dojče Gramofon i u dosta skraćenoj verziji Filadelfijskog orkestra sa Štokovskim.