05/03/18

Београдска филхармонија и шеф-диригент Габријел Фелц снимају свој први заједнички компакт диск за немачку издавачку кућу Драјер-Гајдо, и то са монументалном симфонијом „Иља Муромец“ Рајнхолда Глијера. Одмах након велике балканске премијере која је заказана за 2. март на Коларцу, филхармоничаре и Фелца очекује 18 сати компликованог процеса снимања.

„Оркестру је потребан компакт диск као својеврсна оцена нивоа на којем се налази. То је за нас веома важно и поносан сам што ће на нашем првом заједничком издању бити Глијерово дело. Дуго сам трагао за овим решењем јер нам је потребно квалитетно и интересантно дело али које представља изненађење и нешто ново на тржишту. Ово је велика шанса за оркестар зато што је издавачка кућа за коју снимамо веома заступљена на америчком и јапанском тржишту“, рекао је Габријел Фелц који је за Драјер-Гајдо до сада објавио 17 компакт дискова, што је за диригента његове генерације импресивно достигнуће.

Светска критика је већ почела да пише о концертима Београдске филхармоније, а са цд издањем шеф-диригент очекује додатну пажњу и интересовање, нарочито америчке, британске и јапанске критике. Снимак Глијерове симфоније биће велико освежење за тржиште на коме до сада постоји свега десетак издања, међу којима Бафало симфонијског оркестра са Џоен Фалетом, Филхармонијског оркестра Би-Би-Сија са Едвардом Даунсом, веома стари снимак Ференца Фрикшаја за Дојче Грамофон и у доста скраћеној верзији Филаделфијског оркестра са Штоковским.