13/05/20

Novost u onlajn repertoaru Beogradske filharmonije su otvorene probe za decu koje će se „održavati“ svake srede od 11 časova, a prilikom kojih će klinci moći da upoznaju muzičare koji čine orkestar i njihove instrumente.

Sa željom da održi kontakt sa najmlađima koji su redovno dolazili jedne srede u mesecu na ova druženje i upoznavanje orkestra, Filharmonija će u narednom periodu, svake srede na svojim društvenim mrežama, predstavljati različite grupe instrumenata koji čine orkestar.

Voditeljke programa su zaštitna lica filharmonijskih programa za decu – violistkinja Tamara Marinković Tomić i violinistkinja Slavica Perić. One će na prvoj „onlajn“ otvorenoj probi upoznati najmlađe sa porodicom gudačkih instrumenata u čemu će im pomoći kolege Katarina Stanković i Filip Savić. Deca će moći i da provere svoje znanje uz pomoć pitanja u okviru anketice tokom videa.

U periodu kada su koncertne aktivnosti i dalje obustavljene, Beogradska filharmonija nastavlja svoj onlajn repertoar, a ove nedelje nudi publici ono što joj možda najviše nedostaje – putovanja! Tako, ove sedmice Filharmonija vodi na put oko sveta kroz svojevrstan vremeplov i upoznaje publiku sa različitim generacijama filharmoničara koji čini ovaj orkestar nekad i sad.

Najpre, sentimentalno sećanje četvrtkom odvodi na veliku meksičku turneju, davne 1994. godine, najdalju i najdužu turneju u istoriji orkestra. Radoznala publika kojoj ne smeta retro zvuk stare tehnologije, moći da pogleda snimak koncerta održan u gradu Gvadalahara. Dan kasnije, u petak od 20 časova na Jutjubu, Filharmonija vodi u Italiju gde je orkestar 2011. godine održao božićni koncert u gradu Ćezena.

U okviru nedeljnog repertoara, objavljen je blog violonistkinje Mirjane Nešković o njenim iskustvim u izolaciji, kao i video poruka violončeliste Julijana Štekela i mali deo kompozicije Šelomo koju je ove nedelje trebalo da izvede sa orkestrom

Beogradska filharmonija takođe preporučuje publici da pogleda prvi deo Gala koncerta sa čuvenim maestrom Zubinom Mehtom iz 2015. godine, na Trećem kanalu RTS, u sredu u 21.30.